Bloedmineralen

Trump sluit 'vrede' Congo en Rwanda: 'Graantje meepikken'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTrump sluit 'vrede' Congo en Rwanda: 'Graantje meepikken'
RTL

Trump zet zich opnieuw als 'vredesstichter' in de kijker, dit keer tussen Congo en Rwanda. Begin dit jaar bezetten M23-rebellen, gesteund door Rwanda, het buurland. In de regio wordt al decennia gevochten om kostbare grondstoffen. Daar wil Trump een graantje van meepikken.

"Ze hebben jarenlang gevochten met machetes. Het is een van de allerergste oorlogen ooit. En nu heb ik het geregeld", aldus de Amerikaanse president Trump over de ontmoeting tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, en delegaties uit Rwanda en Congo. 

Trump onderstreept dus opnieuw zijn rol als vredestichter, na zijn eerdere ingrijpen in de oorlog tussen Israël en Iran. Bovenal manifesteert hij zich als zakenman: "De Verenigde Staten krijgen heel veel grondstoffen als onderdeel van de deal", zegt de president. 

90 dagen

Er ligt nu een plan voor vrede. Rwanda moet binnen 90 dagen zijn troepen terugtrekken uit het buurland. Ook Congo belooft te stoppen met steun aan milities. Verder komt er binnen 90 dagen een plan voor economische samenwerking tussen het grondstoffenrijke Congo en Rwanda, die onder meer goud en coltan op grote schaal illegaal exporteren. 

De partijen beloven verdere vredesbesprekingen tussen rebellengroep M23 en Congo te zullen steunen. Die moeten worden gehouden in Doha, in Qatar. Daarmee zou er een einde moeten komen aan de bloedige oorlog in Congo, vindt de Amerikaanse president Trump. 

Rebellie

Toch is vrede ver weg. Meer dan honderd rebellengroepen maken Oost-Congo al tientallen jaren onveilig. Een van die groepen, M23, veroverde begin dit jaar onder meer de grootste steden in de regio, Goma en Bukavu, zie je in deze video:

De rebellen zijn niet gebonden aan een vredesakkoord tussen Congo en Rwanda. De Amerikaanse president kan dus vrede beloven, maar het geweld zal hij niet kunnen stoppen. 

Zakenman Trump

Uiteindelijk is Trump de grote winnaar van deze deal, volgens Afrika correspondent Sophie van Leeuwen. “Hij is vooral geïnteresseerd in de cruciale grondstoffen in de Congolese bodem, zoals kobalt en coltan, nodig om elektronica als mobieltjes en batterijen voor bijvoorbeeld elektrische auto’s te maken.”

De Verenigde Staten hebben grote zakelijke belangen in Congo. "Het steekt Trump dat zijn grootste rivaal China de meeste grondstoffen in Congo controleert. Daarom is deze deal voor hem zo belangrijk", stelt Van Leeuwen.

Hoe de EU en jouw smartphone een rol spelen in het conflict in Congo
Lees ook

Hoe de EU en jouw smartphone een rol spelen in het conflict in Congo

Trump wil meer grondstoffen exporteren naar de Verenigde Staten, waar bedrijven als Apple van profiteren. In ruil daarvoor beloven de Amerikanen te investeren in Congo. Zo moet er een spoorlijn komen van de mijnen naar de haven van het Afrikaanse buurland Angola.

In Congo zijn dit jaar duizenden mensen omgekomen bij het geweld. Honderdduizenden mensen in de regio zijn op de vlucht geslagen. Het is de vraag of en wanneer zij weer naar huis kunnen. 

Lees meer over
Donald TrumpVerenigde StatenCongo-KinshasaRwanda

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag