Zoveelste nachtelijke aanval van Rusland op burgerdoelen Oekraïne: 'Terreurcampagne'

De Oekraïense luchtafweer heeft extreem hard moeten werken afgelopen nacht. Vrijwel de hele nacht klonk het luchtalarm in de hoofdstad Kyiv en veel andere steden omdat Rusland in groten getale aanviel. "Rusland wil de Oekraïense bevolking zo veel mogelijk uitputten", zegt oud-luchtmachtofficier Peter Wijninga tegen RTL Nieuws.
Rusland heeft bij de laatste reeks luchtaanvallen in totaal 477 aanvalsdrones en zestig raketten afgevuurd op Oekraïne, meldt het Oekraïense leger. Diens luchtmacht zegt dat Oekraïne 'alle beschikbare middelen' heeft moeten gebruiken om de aanvallen af te slaan, inclusief de inzet van F-16-gevechtsvliegtuigen.
Daarbij is zeker één F-16 verloren gegaan. De gevechtspiloot, de in 1993 geboren luitenant-kolonel Maksym Ustymenko, kwam daarbij om het leven.

F-16 neergestort tijdens 'grootste Russische aanval tot nu toe', Oekraïense piloot omgekomen
De aanval van afgelopen nacht is een van de grootste Russische luchtaanvallen in de oorlog. Oekraïne claimt zelfs de grootste tot dusver, een claim die het land de afgelopen tijd vaker heeft gedaan.
Volgens Peter Wijninga, defensieanalist voor denktank HCSS, gaat het in aantallen inderdaad om de grootste aanval, maar zijn er dit keer wel meer drones dan raketten ingezet. "Als je kijkt naar de samenstelling, dan gaat er iets meer slagkracht vanuit als er meer raketten bij zijn betrokken. Maar het is wel die massaliteit die mede bepaalt wat er doorheen komt. Want dan wordt het lastig om het allemaal tegen te houden."
'436 drones uitgeschakeld'
Het Oekraïense leger zegt 211 Shahed-drones te hebben neergeschoten voordat ze hun doel konden bereiken. Nog eens 225 andere drones konden worden uitgeschakeld door middel van 'jamming', oftewel het verstoren van het communicatiesignaal met stoorzenders. Dat zou betekenen dat 41 drones wel zijn ingeslagen.
Van de zestig door Rusland afgevuurde raketten konden er 38 worden neergehaald door de Oekraïense luchtverdediging. De 22 raketten die niet tijdig zijn onderschept, hebben grote schade aangebracht aan woningen en infrastructuur, onder meer in de regio Tsjerkasy waar zes mensen gewond zijn geraakt, onder wie een kind.
"De Russen claimen wel dat ze alleen maar militaire doelen hebben, maar ze raken burgerdoelen", zegt Wijninga. "Het is een terreurcampagne waarmee Rusland de Oekraïense bevolking zo veel mogelijk wil uitputten. En hun onder druk zetten met de boodschap: jullie gaan deze oorlog niet winnen."
Die oorlogstactiek wordt veroordeeld door demissionair ministers Ruben Brekelmans (VVD, Defensie) en Caspar Veldkamp (NSC, Buitenlandse Zaken). Zij pleiten op berichtendienst X nogmaals voor het blijven steunen van Oekraïne en eisen dat Rusland terug aan de onderhandelingstafel komt.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De Oekraïense president Zelensky vindt dat er meer internationale druk op Rusland moet worden uitgeoefend om de oorlog te beëindigen. Ook vraagt hij bondgenoten om meer hulp zodat Oekraïne de eigen luchtverdediging verder kan versterken.
Oekraïne zelf blijft aanvallen uitvoeren op militaire doelen in Rusland. Zo werd dit weekend nog een munitiedepot in de regio Brjansk aangevallen met drones, waarbij brand uitbrak. Ook een vliegveld regio Wolgograd werd geraakt, waarbij volgens Oekraïne twee Russische bommenwerpers zouden zijn verwoest en twee andere beschadigd.
Vredesproces zit muurvast
Een einde van de oorlog is niet in zicht. Hoewel er verschillende rondes van onderhandelingen zijn geweest, ligt het vredesproces - los van gevangenenruilen - nagenoeg stil.
De Russische president Poetin zei eergisteren tijdens een persconferentie in de Belarussische hoofdstad Minsk dat de Russische en Oekraïense eisen voor vrede 'absoluut tegenstrijdig' zijn.
Rusland eist dat Oekraïne meer grondgebied afstaat en dat de westerse militaire steun aan het land wordt stopgezet. Beide eisen zijn voor de regering van Oekraïne onaanvaardbaar.
Ondertussen nemen de Russische grondtroepen aan het front nog maar mondjesmaat gebied in, zegt Wijninga. "Ze willen nog een gebied van 40.000 vierkante kilometer innemen, waaronder Zaporizja, Loehansk, Donets en Cherson. Dat zou in het huidige tempo nog jaren duren."