Satelliet van 75 miljoen euro zoek in de ruimte, 'niet meer te redden'

Een satelliet van 88 miljoen dollar (bijna 75 miljoen euro) is vermist in de ruimte. Het ruimtevaartuig zou vijf jaar lang de uitstoot van het gas methaan bij de productie van olie en gas detecteren, maar twee weken geleden is de communicatie met de satelliet verloren gegaan.
Onderzoek moet uitwijzen wat er is gebeurd, zo schrijft het team van Environmental Defense Fund (EDF), dat achter het project zit. De NGO vermoedt dat de satelliet geen stroom meer heeft en schrijft in een verklaring dat 'de satelliet waarschijnlijk niet meer te redden is'.
Het gaat om de zogenoemde MethaneSat-satelliet. Google en Jeff Bezos droegen 88 miljoen dollar bij aan het project, schrijft de BBC. Het ruimtevaartuig werd vorig jaar gelanceerd aan boord van een SpaceX-raket van Elon Musk.
Het doel was dus dat de satelliet nog wel eventjes in de ruimte bleef werken, namelijk om gegevens te verzamelen over de bronnen van methaan. Dat is een krachtig broeikasgas dat verantwoordelijk is voor bijna een derde van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde.
Analyseren
De hoop was dat met de satelliet de grootste veroorzakers achter de methaan-uitstoot konden worden aangepakt. Daarvoor heeft het vaartuig supergevoelige instrumenten. Ze kunnen veel kleinere methaanbronnen en 'superuitstoters' detecteren.
Na de lancering werden veel van de gegevens openbaar gemaakt, waardoor overheden en wetenschappers ze konden analyseren.
De Nederlandse defensie is begonnen met het lanceren van vier nieuwe satellieten. Deze 'ogen' vanuit de ruimte kunnen de wereld nog beter in de gaten houden, waardoor we beter zijn voorbereid op eventuele dreiging: