Trump legt landen nieuwe importheffingen op, EU nog niet genoemd

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe importheffingen aangekondigd tegen een reeks landen. Voor goederen uit Japan en Zuid-Korea gaat bijvoorbeeld een tarief van 25 procent gelden, en Thailand krijgt 36 procent voor de kiezen. De nieuwe tarieven moeten per 1 augustus ingaan. Volgens ingewijden is Trump op dit moment tegen de EU geen nieuwe stappen van plan.
Trump maakte de besluiten bekend in brieven die hij heeft gedeeld op zijn socialemediaplatform Truth Social.
Het gaat om zogenaamde 'wederkerige' tarieven. Volgens de Amerikanen staan die gelijk aan de heffingen die andere landen opleggen aan de VS. Vrijwel alle economen zijn het er over eens dat die berekening trouwens niet klopt.
De percentages komen vrijwel overeen met de heffingen die Trump eerder had aangekondigd. Trump besloot eerder om die heffingen negentig dagen uit te stellen, tot 9 juli, om landen meer tijd te geven om te onderhandelen. In de tussentijd golden heffingen van 10 procent.
40 procent
Goederen uit Zuid-Afrika die worden ingevoerd in de Verenigde Staten worden vanaf volgende maand belast met een heffing van 30 procent. Voor Maleisië geldt dan een importheffing van 25 procent en voor Laos 40 procent. Verder deelde Trump brieven gericht aan Kazachstan en Myanmar waarin melding wordt gemaakt van importtarieven van respectievelijk 25 procent en 40 procent.
Andere door Trump op Truth Social aangekondigde handelstarieven zijn voor Tunesië (25 procent), Bosnië en Herzegovina (30 procent), Indonesië (32 procent), Bangladesh (35 procent), Servië (35 procent), Cambodja (36 procent) en Thailand (36 procent).
Mochten de landen besluiten hun eigen heffingen op de import van Amerikaanse goederen te verhogen, dan wordt deze verhoging bij de 25 procent die Trump rekent opgeteld, aldus de Amerikaanse president in zijn brieven.
Trump liet eerder op Truth Social weten de importheffingen voor verschillende landen vanaf 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend te maken. Ook dreigde hij met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het 'anti-Amerikaanse beleid' van de BRICS, een economische samenwerkingsorganisatie van Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Indonesië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Ethiopië.
Belangrijke dag handelsoorlog
Woensdag is een cruciale dag in de handelsoorlog, als de pauze van 90 dagen in de voor de importheffingen afloopt. In die tijd zouden landen die de heffingen willen vermijden, een nieuwe handelsdeal met de VS moeten sluiten. Als dat niet lukte, zouden de heffingen alsnog van kracht worden. Maar nu de deadline nadert, is er weer heel veel onduidelijk.
Nog geen handvol landen is tot nu toe daadwerkelijk tot een akkoord met de VS gekomen. Alleen het VK en Vietnam hebben een deal. China heeft, na een enorme escalatie, een tijdelijke pauze weten uit te onderhandelen. Maar het lijkt er op dit moment niet op dat de rest van de wereld vanaf woensdag ook echt met de 'wederkerige heffingen' te maken krijgt.
De Europese Unie zal geen brief krijgen van de Verenigde Staten waarin hogere importheffingen worden aangekondigd. Dat melden ingewijden binnen de EU aan persbureau Reuters. Trumps woordvoerster Karoline Leavitt zei op een persconferentie wel dat nog twaalf andere landen een soortgelijke brief zullen ontvangen. Welke landen dit zijn, werd niet direct duidelijk. Trump zal de brieven delen op zijn socialemediaplatform Truth Social, aldus Leavitt.
Ook voor de EU is het spannend wat er de komende dagen gaat gebeuren. Leiders hopen op een snel einde aan de handelsoorlog: