'Het zoutpad' waar gebeurd of niet? Boek en film onder vuur na kritisch stuk in Britse krant

Rond de bestseller 'Het zoutpad' en de verfilming 'The Salt Path' is een rel ontstaan na een kritisch stuk in een Britse krant. Een onderzoeksjournalist stelt dat het 'waargebeurde' verhaal op een aantal cruciale punten helemaal niet klopt. Schrijfster Raynor Winn noemt het artikel 'volkomen oneerlijk en zeer misleidend'.
Het boek Het zoutpad, van de Britse schrijfster Raynor Winn, is wereldwijd meer dan twee miljoen keer verkocht sinds het in 2018 verscheen. Het verhaal is vorig jaar verfilmd. De film The Salt Path is momenteel te zien in veel Nederlandse bioscopen.
Raynor (63) beschrijft in het boek hoe ze samen met haar man Moth, met wie ze al dertig jaar samen is, binnen een paar dagen plotseling alles kwijtraakt. Het stel verliest hun huis in Wales door financiële problemen en ontdekt tot overmaat van ramp dat Moth ernstig ziek is.
De twee besluiten het beroemde South West Coast Path te wandelen, een tocht van zo'n 1000 kilometer langs de zuidwestkust van Engeland.
'Leugens en bedrog'
Volgens de Britse krant The Observer is dat verhaal 'gebaseerd op leugens en bedrog'. Ja, het stel raakte dakloos en begon aan de maandenlange tocht, maar de omstandigheden waaronder dat gebeurde zijn volgens journalist Chloe Hadjimatheou totaal anders dan Raynor voorspiegelt.
De krant kwam in contact met Ros Hemmings, een vrouw die zegt dat Raynor geld verduisterde toen ze voor het makelaarskantoor van haar man werkte. Ze zou zo'n 64.000 Britse pond (ruim 74.000 euro) achterover hebben gedrukt en daar door de politie ook voor zijn gearresteerd.
Helemaal niet dakloos
Een familielid van Moth zou vervolgens geld aan het stel hebben geleend om de schuld aan de voormalige werkgever af te betalen, schrijft The Observer. Het huis in Wales werd gebruikt als onderpand en kon daardoor in beslag worden genomen.
Het verhaal rammelt ook aan andere kanten. Zo heten Raynor en Moth in werkelijkheid helemaal niet zo: hun echte namen zijn Sally en Tim Walker.

Ook schrijft de krant dat de twee helemaal niet dakloos zijn: ze hebben ook een stuk grond in Frankrijk, in de buurt van Bordeaux. Hoewel het huis dat daar staat onbewoonbaar is, verbleven ze er in het verleden wel in een caravan, schrijft de krant.
In haar boek schrijft Raynor juist dat ze 'nergens naartoe konden' en daarom besloten de wandeling te maken.
De krant sprak verder met meerdere neurologen die het ziekteverloop van Moth in twijfel trekken: hij zou te weinig symptomen vertonen voor de zeldzame neurologische ziekte (CBD) die hij zou hebben.
Bekijk hier de trailer van de film The Salth Path:
Raynor heeft gisteravond uitgebreid gereageerd in een bericht op haar website. Daarin schrijft ze dat ze juridische stappen overweegt tegen de Britse krant. Ze ontving sinds het artikel bedreigingen en heeft het gevoel dat 'geprobeerd wordt haar leven overhoop te halen'.
'Niet hele levensverhaal'
Raynor stelt dat het boek 'niet hun hele levensverhaal is' maar enkel de wandeltocht door Engeland. Zo hebben ze inderdaad een stuk grond in Frankrijk, maar daar zijn ze 'sinds 2007 niet meer geweest'.
Ze schrijft verder dat haar man daadwerkelijk is gediagnosticeerd met CBD. Om dat te bewijzen publiceert ze een aantal brieven van artsen. Ze noemt het 'kwetsend en onjuist' dat is gesuggereerd dat ze zijn ziekte zou hebben verzonnen.
De twee verloren hun huis toen het misging met de lening van een vriend, schrijft Raynor in haar reactie. Dit had niets te maken met het geschil met haar oud-werkgever. Wel erkent ze dat ze 'eerder in haar carrière fouten heeft gemaakt'.
Het verduisteren van geld is later geschikt met haar oud-werkgever, zegt ze. "Ik heb grote spijt van fouten die ik in die periode heb gemaakt", schrijft ze. Ook beklemtoont ze dat ze wel gehoord is in deze zaak, maar dat ze nooit is gearresteerd.
Het klopt verder dat Raynor op papier Sally heet, schrijft ze. En Winn is haar meisjesnaam, Walker de naam van haar echtgenoot. Haar officiële naam is geen geheim en wordt door vrienden en familie óók gebruikt, stelt ze. "We verstoppen ons nergens voor", klinkt het verder.
'Geeft een verkeerd beeld'
De uitgever van het boek blijft er ook bij dat het verhaal 'volledig kloppend is'.
"Het verhaal bevat ongetwijfeld elementen van waarheid", stelt The Observer. "Maar het geeft ook een verkeerd beeld van wie ze waren, hoe ze aan hun reis begonnen en de financiële omstandigheden die de achtergrond vormden."