Onophoudelijk dreigend gezoem boven Kyiv: 'Russische drones ware plaag'

Rusland vuurt bijna elke week weer een nieuw recordaantal drones af op Oekraïne. Burgers brengen meerdere nachten per week door in een schuilkelder. Er zijn ook nog eens serieuze zorgen of Oekraïne nog wel genoeg luchtverdediging heeft. RTL Nieuws-verslaggever Chris Colijn doet verslag vanuit zijn woonplaats Kyiv. "Mensen raken uitgeput."
Afgelopen nacht was de hoofdstad Kyiv opnieuw doelwit van een grote Russische aanval. Tussen één en vier uur 's nachts klonk onophoudelijk het dreigende gezoem van drones boven de miljoenenstad.
Urenlang hoorden burgers hoe hun luchtverdediging op de drones schoot, gevolgd door de doffe knallen wanneer zo'n onbemand vliegtuig ontploft. Bij de aanval kwamen zeker twee mensen om het leven. 19 anderen raakten gewond.
Beelden van de aanval van afgelopen nacht:
De schuilkelders van Kyiv lagen afgelopen nacht vol. Mensen probeerden wat te slapen, want vandaag moeten Oekraïners gewoon weer naar werk en school. Vrienden en familie sturen elkaar berichtjes om te controleren of het wel goed gaat met hun geliefden.
Op meer plekken woedde er vanochtend brand, nadat drones insloegen op een flatgebouw of militair doelwit. Als zo'n onbemand vliegtuig wordt neergeschoten, kunnen de brokstukken nog altijd veel schade veroorzaken. Er hing vanochtend een rookwolk boven de stad en op veel plekken kon je de de brandlucht ruiken. Sommige mensen liepen met een mondkapje over straat, om niet te veel rook in te ademen.
Een plaag
Russische drones zijn een ware plaag voor Oekraïne. Ze worden in steeds grotere getalen gemaakt, en daarom worden de aanvallen ook steeds groter. Vorige week vuurde Rusland nog een recordaantal drones af op Oekraïne: 539 stuks in één nacht. Ze raakten zowel militaire- als burgerdoelen.
Dat recordaantal werd deze week alweer ruim overtroffen. In de nacht van dinsdag op woensdag vuurde Rusland 728 drones af. Afgelopen nacht was het dus opnieuw raak - geen nieuw record, maar wel weer 397 drones.

Rusland weet steeds meer drones af te vuren, vooral de zogeheten Shaheds die in de foto hierboven te zien zijn. Shahed drones kwamen oorspronkelijk uit Iran, maar worden inmiddels volop in Rusland geproduceerd.
Steeds meer in productie
"We weten dat Rusland in november 2024 ongeveer 90 Shahed drones per dag maakte", vertelt de Oekraïense militair analist Ivan Stoepak tegen RTL Nieuws. "In juni 2025 waren dat ongeveer 150 van dit soort drones per dag. En de Russen hebben nog ruimte voor ontwikkeling en uitbreiding. Ik ga ervan uit dat het aantal van 200 drones per dag dit najaar kan worden bereikt."
In de onderstaande grafiek zie je dat het aantal drones in het afgelopen jaar hard is gestegen: in de maand juni vorig jaar vuurde Rusland nog 332 drones af, en in juni 2025 waren dat er 5337 in totaal.

De Shahed drones worden ook geavanceerder, vertelt Stoepak. Ze vliegen steeds sneller (tot wel 250 kilometer per uur) en hoger (2,5 kilometer boven de grond).
Dat heeft gevolgen voor de manier waarop Oekraïne de drones bestrijdt. Momenteel worden er nog veel zogeheten 'mobiele groepen' ingezet om drones uit te schakelen. Dat zijn kleine groepjes Oekraïense militairen die een soort machinegeweer bovenop een grote pick-up truck hebben staan, waarmee ze de onbemande vliegtuigen uit de lucht proberen te schieten.

Door deze mobiele eenheden in te zetten, zorgt Oekraïne dat het zijn voorraad schaarse westerse luchtverdediging niet hoeft te gebruiken tegen de massale droneaanvallen. Die westerse voorraden kan Oekraïne dan bewaren tegen Russische raketten, die moeilijker te onderscheppen zijn.
Effectieve luchtverdediging
Op dit moment weet Oekraïne nog een indrukwekkend percentage van de drones onschadelijk te maken. Afgelopen nacht trof slechts 33 van de 397 drones zijn doel, meldt de Oekraïense luchtmacht.
Omdat Oekraïne zoveel drones weet uit te schakelen, is het aantal slachtoffers relatief beperkt. Afgelopen nacht kwamen er 'slechts' zeker twee mensen om het leven, en raakten 19 mensen gewond. Maar het wordt voor Oekraïne steeds moeilijker om de aanvallen af te slaan, en daarmee kan ook het aantal slachtoffers flink stijgen.
"Maar deze mobiele eenheden op pick-up trucks zijn niet langer een wondermiddel", zegt Stoepak. "Ze kunnen de snelle drones simpelweg niet bijhouden."
De Oekraïense analist Anatoly Amelin schrijft op nieuwssite NV dat Rusland nu drones begint te gebruiken met een veel betere motor, waardoor ze tot wel 600 kilometer per uur kunnen vliegen. "Dit dwingt Oekraïne om dure luchtverdedigingsraketten te gebruiken die tussen de 430.000 en 4 miljoen dollar kosten, tegen drones die 150.000 dollar kosten."
Nieuwe middelen voor verdediging
Er zijn volgens Stoepak twee manieren om Oekraïne te beschermen tegen de nieuwe uitdaging. "Ten eerste kunnen we zelf kleine raketten maken om drones te onderscheppen, voor maximaal 50.000 euro per stuk. Daarnaast kunnen we 'onderscheppingsdrones' gebruiken", vertelt hij. Dat zijn Oekraïense drones die Russische drones kunnen uitschakelen. Ze zijn nog niet in massaproductie, maar dat kan snel veranderen. Het Amerikaanse bedrijf Swift Beat zou ons kunnen helpen om in oktober 10.000 van zulke onderscheppingsdrones te produceren."
Oekraïne ondertekende vorige week een samenwerkingsverdrag met Swift Beat, waardoor het bedrijf op grote schaal gaat produceren voor Oekraïne.
Internationale druk op Rusland
Oekraïne investeert in betere luchtverdediging, maar wil het liefst dat Rusland wordt gedwongen om de aanvallen helemaal te stoppen. President Zelensky roept zijn bondgenoten daarom vandaag op om meer sancties in te stellen tegen Rusland. "Sancties moeten sneller worden opgelegd, en de druk op Rusland moet zo groot zijn dat ze de gevolgen van hun terreur echt voelen", schreef hij op sociale media.
De Amerikaanse president Donald Trump zou serieus overwegen om nieuwe, zware sancties aan te kondigen tegen Rusland. "Ik ben niet blij met Poetin", zei hij gisteren. "Hij doet de hele tijd heel aardig, maar het blijkt betekenisloos." In de Amerikaanse Senaat staan zowel Republikeinen als Democraten achter een voorstel om importheffingen van 500 procent in te stellen tegen landen die Russische olie, gas en uranium kopen.
Rusland lijkt nog lang niet bereid om te stoppen met de aanvallen. Daarom probeert Oekraïne nu vooral om de schade te beperken en de voorraad luchtverdedigingswapens niet te verspillen.