Recordwarm zeewater zorgt voor noodweer en overstromingen in Spanje

Stortregens hebben geleid tot overstromingen in en rond Barcelona en in tien andere provincies in het noordoosten van Spanje. Er is een zoekactie gaande naar twee vermisten. Een ziekenhuis werd zo zwaar beschadigt dat het dicht moet. Dit soort extreem weer komt in Spanje in de herfst vaker voor. Dat het nu al in juli gebeurt, komt volgens meteorologen door het erg warme Middellandse Zeewater.
De regio Catalonië heeft de meeste schade. In een ziekenhuis in de stad Vilafranca del Penedés bij Barcelona is door het water zoveel kapot gegaan, dat de minister van zorg vanmiddag heeft besloten dat het gesloten wordt. Patiënten die zijn opgenomen worden naar andere ziekenhuizen gebracht, de polikliniek en eerste hulpafdeling mogen niet open tot herstelwerk is gedaan. Dat duurt naar verwachting drie weken.
De stortregen legde het treinverkeer plat. De hogesnelheidstrein tussen Barcelona en hoofdstad Madrid reed ook uren niet. Zo'n 150 mensen hebben in het station van Barcelona geslapen omdat ze nergens anders heen konden. Een vliegtuig dat vanaf de luchthaven van Barcelona was vertrokken richting de VS, kwam in zo'n heftige hagelbui terecht, dat de neus van het toestel vervormd raakte. Desondanks, lukte het de piloten veilig om te keren en weer naar Barcelona te vliegen.
Auto's meegevoerd door water
Een aantal snelwegen rond Barcelona gingen dicht, op last van de regionale overheid. Op andere wegen ging het zo snel dat auto's mee werden gevoerd door het stijgende water.
Op de Spaanse radio deed een automobilist die het overkwam zijn verhaal: "Door de kracht van de stroming kon ik sturen wat ik wilde, de richting werd toch bepaald door het water. Zo goed en zo kwaad als het ging ben ik uit de auto gestapt, en ben ik andere automobilisten gaan waarschuwen. Ik denk dat niemand had verwacht dat het zo heftig zou worden."

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet viel in een paar uur tijd tien centimeter regen in de buurt van Barcelona. Dat is vier keer zoveel regen als de hoeveelheid die gemiddeld in de hele maand juli naar beneden valt. Er zijn plekken waar nog meer viel. In de provincie Aragon werd bij een meetpunt ruim veertien centimeter regen geregistreerd.
Op de meeste plekken bleef het bij materiële schade, ondergelopen winkels en parkeergarages. In Cubelles, een kustplaats ten zuidwesten van Barcelona, worden twee mensen vermist. Op basis van een melding van een ooggetuige denkt de politie dat ze werden meegesleurd door het hoge water van de rivier Foix, die bij Cubelles uitmondt in zee. Het regionale bestuur van Catalonië meldt dat het zou gaan om een vrouw en een kind.
Bij Valencia werd een 52-jarige vrouw door de bliksem getroffen toen ze onder een boom stond te schuilen voor de stortregen. Ze ligt in een ziekenhuis. Haar toestand wordt zeer ernstig genoemd.
Normaal een herstfenomeen
Heftige regenval als vandaag, is in Spanje een bekend weersverschijnsel, maar doorgaans pas in de maanden september en oktober. Dan is het zeewater in de Middellandse Zee nog warm, maar koelt de lucht al flink af.

Als het warme zeewater en de koelere lucht met elkaar botsen, kan dat het begin zijn van de vorming van stortregenbuien. Vorig jaar oktober ontstond ook op die manier het noodweer in de regio Valencia dat leidde tot overstromingen die meer dan 220 mensen het leven kostten.
Dat nu al van dit noodweer voorkomt, terwijl het pas half juli is, komt volgens meteorologen door het uitzonderlijk warme water in de Middellandse Zee.
Spanje werd eind april opgeschrikt door een gigantische stroomstoring in het hele land. Dat zorgde voor chaotische taferelen, zo zie je in onderstaande video: