Rusland wil boete voor zoeken naar 'extremistische' inhoud op internet

Het Russische lagerhuis, de Doema, heeft ingestemd met een wetsvoorstel waarmee het bekijken van of zoeken naar 'extremistische' inhoud op internet wordt verboden. En extremistisch, dat zijn volgens de politici dan bijvoorbeeld liedjes waarin Oekraïne positief wordt bezongen, of materiaal van de feministische rockband Pussy Riot.
Het kan ook gaan om zoeken naar informatie over de anticorruptiestichting van de overleden oppositieleider Aleksej Navalny of de Wikipediapagina over dynamiet. Wie dit toch doet, riskeert een boete van 5000 roebel (55 euro).
Geen reclame voor VPN
Reclame voor VPN-verbindingen wordt ook strafbaar. Zo'n versleutelde dataverbinding geeft onder meer toegang tot websites die in Rusland geblokkeerd zijn. Wie hiervoor reclame maakt, kan in de toekomst een boete tot een half miljoen roebel (55.000 euro) krijgen. Maar een VPN-verbinding zelf wordt niet verboden.
Media die kritisch zijn tegenover de regering hebben het over de ergste aanscherping van de internetcensuur in jaren. In 2019 gingen inwoners van Moskou nog massaal de straat op om te protesteren tegen dit soort maatregelen, maar aan demonstreren lijkt bijna niemand lijkt zich nog te wagen.
Het Kremlin beweerde eerder dat burgers zich geen zorgen hoeven te maken en dat het voorstel gewoon wat beter moest worden uitgelegd. Voor het ook echt een wet wordt, moet het bovendien nog door het hogerhuis worden goedgekeurd en ondertekend door president Vladimir Poetin.
De Russische hackersgroep Laundry Bear heeft vorig jaar de gegevens van tienduizenden Nederlandse politiemedewerkers gestolen. "Het ging vaak om heel eenvoudige methodes om binnen te komen", legt AIVD-baas Erik Akerboom uit in deze video: