Tekort aan materiaal

Geen waardige begrafenis voor Gazanen door tekort lijkwaden: 'Gewikkeld in gordijnen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPGeen waardige begrafenis voor Gazanen door tekort lijkwaden: 'Gewikkeld in gordijnen'
RTL

Dagelijks sterven er burgers in Gaza door Israëlisch oorlogsgeweld. Er komen beelden voorbij van lichamen van Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen die gewikkeld zijn in witte doeken. Ze worden vaak volgens islamitisch gebruik begraven in een lijkwade. Maar door de hoeveelheid doden en een tekort aan materiaal, worden Gazanen nu begraven in beddengoed of gordijnen.

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het conflict sinds oktober 2023 al 59.219 Palestijnen het leven gekost, waaronder 16.278 kinderen. De doden worden normaal gesproken gewikkeld in een witte doek, ook wel kafan genoemd.

Deze lijkwaden bestaan uit grote, witte doeken van natuurlijke materialen. Ze symboliseren eenvoud en zuiverheid, legt de Nederlandse imam Azzedine Karrat uit. 

'Verlaten aarde als rein persoon'

"Wanneer een islamitisch persoon komt te overlijden, is het allereerst belangrijk dat er een rituele wassing komt. Daarna wordt de overleden persoon in een witte kafan gewikkeld. De witte kafan staat symbool voor het verlaten van aarde als een rein persoon."

Vrijwilliger Fouad werkt in een mortuarium in Gaza aan lijkwaden. Maar door de vele doden kan hij de productie niet bijhouden:

Maar ook andere rituelen worden noodgedwongen overgeslagen zoals het afscheid nemen bij familie thuis of het Djanazah-gebed in de moskee, ookwel het begrafenisgebed. 

"Na deze rituelen is het belangrijk dat de overledene zo snel mogelijk begraven wordt. Dat mag niet zonder geldige reden uitgesteld worden, omdat de persoon in kwestie zijn hoofdstuk op aarde heeft afgesloten. Met zijn dood begint hij een nieuwe reis naar het paradijs en zijn lichaam is daar een onderdeel van."

In massagraven

Veel doden komen terecht in massagraven, ook dat is een verbroken ritueel. De islamitische traditie schrijft voor dat een overledene in een eigen, apart graf wordt begraven, zegt Karrat. 

"Een moslim wordt normaal gesproken individueel begraven, een massagraf is dus niet de norm. Maar er zijn ook uitzonderingen zoals in een pandemie wanneer het onverantwoord zou zijn of tijdens een oorlog. Als er bijvoorbeeld niet voldoende hulpverleners beschikbaar zijn, kunnen geleerden toestemming geven om iemand in een massagraf te laten begraven."

Grote zorgen om gevangen ziekenhuisdirecteur Gaza: 'Tientallen kilo's lichter en gemarteld'
Lees ook

Grote zorgen om gevangen ziekenhuisdirecteur Gaza: 'Tientallen kilo's lichter en gemarteld'

Lees meer over
Gazastrook

Laatste video's van RTL Nieuws

01:59
De Action blijft maar groeien: wat is het geheim achter de koopjesketen?
125 nieuwe winkels

De Action blijft maar groeien: wat is het geheim achter de koopjesketen?

  1. 01:49
    Uniek beeld Russische dronefabriek: massaproductie van vernietigende wapens
    'Pure propaganda'

    Uniek beeld Russische dronefabriek: massaproductie van vernietigende wapens