Achterban

Trump weet al weken dat hij in Epstein-dossiers staat, zo leidt hij de aandacht af

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesTrump weet al weken dat hij in Epstein-dossiers staat, zo leidt hij de aandacht af
RTL

De Epstein-affaire blijft de Amerikaanse president Donald Trump achtervolgen. Amerikaanse media melden dat de naam van de Amerikaanse president wordt genoemd in het Epstein-dossier. Trump zou daarover in mei zijn geïnformeerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het Witte Huis ontkende dat aanvankelijk, maar kwam daar later op terug.

Jeffrey Epstein is al zes jaar dood, maar beheerst nog altijd het politieke debat in Washington DC. Zeker nu nieuwe beelden van hem zijn opgedoken met Trump op diens tweede bruiloft in de jaren negentig.

Trump probeert de aandacht af te leiden en wordt daarin gesteund door zijn partij, die hem een handje helpt door het parlement een dag eerder met zomerreces te sturen.

CNN doet nieuwe Epstein-onthulling: hij was bij Trumps bruiloft in 1993
Lees ook

CNN doet nieuwe Epstein-onthulling: hij was bij Trumps bruiloft in 1993

Epstein werd in 2008 veroordeeld voor gedwongen prostitutie. Na een reeks verhalen in de Miami Herald werd hij in 2019 opnieuw opgepakt op verdenking van sekshandel en misbruik van tientallen minderjarige meisjes. De jongsten van hen waren dertien jaar oud. Maar voor Epstein kon vertellen of zijn vele machtige vrienden daaraan meededen, stierf hij in zijn cel.

Relatie onder vergrootglas

De relatie tussen Trump en Epstein ligt nu onder een vergrootglas omdat de Amerikaanse president jarenlang de wildste complottheorieën over de zakenman heeft verspreid. Tijdens zijn campagne beloofde Trump bovendien om alle documenten te openbaren die de overheid over Epstein heeft. 

Daar is weinig van terecht gekomen. De bom barstte toen het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI onlangs bekendmaakten dat er geen 'geloofwaardig bewijs' bestaat dat Epstein een 'belastende klantenlijst' van pedofielen had waarop beroemde personen zouden staan. Een theorie die Trump en zijn rechterhand J.D. Vance juist hadden verspreid. 

De met Trump gebrouilleerde miljardair Elon Musk beweerde vorige maand - zonder bewijs te leveren - dat de Amerikaanse overheid het Epstein-dossier niet volledig openbaart omdat Trump erin wordt genoemd. Die claim, die Musk niet veel later weer introk, versterkt het idee dat Trump de zaak onder het tapijt veegt.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland, zou vandaag nog een keer bij elkaar komen voorafgaand aan het jaarlijkse zomerreces van vijf weken. Maar de Republikeinse voorzitter Mike Johnson, partij- en bondgenoot van Trump, stak daar een stokje voor en stuurde iedereen een dag eerder naar huis.

Trump heeft het liever over Obama

"Er was vandaag kans dat er gestemd zou worden over een extra onderzoek naar de Epstein-affaire", zegt correspondent Erik Mouthaan vanuit New York. "Hiervoor zou mogelijk ook een hoofdonderzoeker worden aangesteld. Maar fractievoorzitter Johnson zegt nu: de regering kijkt ernaar en heeft gezegd dat zij bepaalde dossiers gaan vrijgeven, dus wij willen hen niet voor de voeten lopen. Johnson ontkent dat de zaak in de doofpot wordt gestopt."

Ondertussen doet Trump verwoede pogingen om van onderwerp te veranderen. Dat begon met berichten over het recept van Coca-Cola en is intussen aanbeland bij het beschuldigen van oud-president Barack Obama van 'landverraad'. Schandalig, reageerde een woordvoerder van Obama. "Deze bizarre beschuldigingen zijn belachelijk en een slappe poging om de aandacht af te leiden." 

Trump riep zijn aanhangers ook op 'geen tijd en energie te verspillen' aan Jeffrey Epstein, iemand waar 'niemand iets om geeft'. Ook noemde hij het Epstein-onderzoek 'saai'. Veel van zijn volgers reageerden daar verbolgen en vol onbegrip op.

Mouthaan: "Trump pusht een complottheorie om de aandacht van zijn achterban af te leiden van de affaire-Epstein. De president heeft die affaire zelf groot gemaakt en altijd gezegd dat hij alles naar buiten zou brengen. Dat heeft veel Amerikanen achterdochtig gemaakt. Als je dan nu zegt: er is niets aan de hand, dan blijkt dat zelfs zijn meest trouwe aanhangers dat niet pikken." 

Populariteit daalt

Zeker is dat het Epstein-dossier een zaak is geworden die publicitair niet goed is voor Trump. Zijn populariteit onder de Amerikaanse bevolking neemt af. Zijn 'approval rating', waarmee wordt gemeten hoeveel Amerikanen zijn beleid steunt, is sinds februari gedaald van 53 procent naar nu 42 procent, blijkt uit een peiling van de Amerikaanse omroep CBS. 

In dezelfde peiling geeft 89 procent van de ondervraagden aan dat zij vinden dat de Amerikaanse justitie alle informatie over de zaak-Epstein openbaar moet maken. Ook blijkt dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen, onder wie ook de helft van zijn eigen achterban, ontevreden is over hoe de regering-Trumps met deze zaak omgaat.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Donald TrumpJeffrey EpsteinMike JohnsonErik MouthaanHuis van Afgevaardigden [VS]Republikeinse partijKindermisbruikRechtszaakVerenigde Staten

Laatste video's van RTL Nieuws

00:51
Familie van Joeweela vraagt op begrafenis aandacht voor femicide
Doodgeschoten op straat

Familie van Joeweela vraagt op begrafenis aandacht voor femicide

  1. 01:10
    Menno maakt zijn eigen vakantieplek rolstoelvriendelijk
    RTL Nieuws

    Menno maakt zijn eigen vakantieplek rolstoelvriendelijk