Enorme hoeveelheid regen op komst in Alpen: 'Kan voor grote problemen zorgen'

Mocht je een vakantie in de Alpen op de planning hebben staan voor komend weekend, let dan goed op. Er wordt een enorme hoeveelheid regen verwacht in het gebied, tot wel 200 millimeter in een paar dagen tijd. "Het water zal snel naar het laagste punt stromen, dus kunnen er zeker modderstromen ontstaan", zegt weerman Jordi Huirne van Buienradar.
Héél veel regen dus. Tussen de 100 en 200 millimeter, van morgen tot en met dinsdag. Ter vergelijking: in Nederland valt dat gemiddeld in ongeveer twee maanden tijd. "Dat krijgen ze daar nu in een weekend."
Het gaat concreet om Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië en het zuiden van Duitsland. In het noorden van Italië wordt morgen ook noodweer verwacht, maar dat houdt minder lang aan. Bovendien wordt daar vooral onweer verwacht, gepaard met (grote) hagelstenen. De enorme hoeveelheid water wordt vooral in Zwitserland en Oostenrijk verwacht.
Botsing tegen bergen
Dat heeft te maken met de koude 'bovenlucht', hoog in de Alpen. Bovenin wordt het zelfs zo koud dat het kan gaan sneeuwen. "Dat is niet heel extreem, maar ook niet gebruikelijk", stelt Huirne.
De koude lucht klapt als het ware tegen de bergen op, wat resulteert in heel veel regen. "In de bergen heb je vaker dit soort situaties", vervolgt Huirne. "Het is een beetje alles of niets. Of het is lang warm en droog, of er is een storing zoals nu, die tegen de bergen aanbotst en in een keer voor heel veel regen zorgt."
En zo veel regen in korte tijd kan zomaar voor grote problemen zorgen, bijvoorbeeld modderstromen. "Het kan flink gaan spoken." Pas op dinsdag of woensdag houdt de regen in de regio op.
Zwaar onweer
In het noorden van Italië moeten mensen vooral rekening houden met zwaar onweer. De koude lucht uit de Alpen komt daar namelijk in botsing met de hete lucht in Italië. "Dan krijg je heel zware onweersbuien, met hagel en windstoten. Er kan echt noodweer plaatsvinden."
Het onweer wordt morgen in Italië verwacht en trekt daarna door naar de Balkan, dus Kroatië, Servië en Bosnië. "Het duurt maar even, maar kan voor veel overlast zorgen."
Ook op de weg kan het noodweer voor gevaarlijke situaties zorgen, waarschuwt de ANWB. Weggebruikers op weg naar Oostenrijk en Zwitserland moeten rekening houden met heel veel neerslag.
Op de wegen naar de populaire vakantiebestemmingen wordt ook grote drukte verwacht. Zo wordt het zeer druk op de Franse Autoroute du Soleil richting de Rivièra, maar ook in noordelijke richting.
In de Alpenlanden is de vakantiedrukte vanochtend al vroeg begonnen. Automobilisten moeten rekening houden met anderhalf uur vertraging voor de Gotthardtunnel in Zwitserland en in Oostenrijk duurt het wachten voor de Karawankentunnel een uur, meldt de ANWB.
Trend
De laatste jaren komt het vaker voor dat populaire vakantiebestemmingen worden opgeschrikt door noodweer. "Je ziet wel een trend", zegt Huirne. "De Middellandse Zee is de laatste jaren zo warm, dat de warmte ook door onweersbuien wordt gebruikt voor energie. Buien zijn daardoor veel zwaarder dan vroeger. Het is ieder jaar wel raak."
"Eerst is er extreme hitte, daarna wordt het afgestraft met zware buien", concludeert Huirne. In deze video leggen we uit waarom warm weer vaak eindigt met onweer: