Gaza krijgt voedsel uit de lucht: 'Levensgevaarlijke droppings zijn laatste redmiddel'

Israël staat toe dat andere landen voedsel droppen boven Gaza, en dat gaat de komende dagen beginnen. Alleen denken hulporganisaties dat het weinig verschil gaat maken. "De meest kwetsbare mensen kunnen niet bij de hulppakketten."
Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten beginnen in de komende dagen met de eerste voedseldroppings. De Britse premier Keir Starmer zegt dat zijn land helpt om zo snel mogelijk voedsel naar Gaza te krijgen, en ook dat het Verenigd Koninkrijk kinderen wil evacuëren en verzorgen die dringend medische hulp nodig hebben.
"Het voedsel dat nu binnenkomt is eenzijdig, en niet vers", vertelt Bastiaan van Blokland, woordvoerder van het Rode Kruis. "Er wordt vooral brood gegeten. Er is behoefte aan verse groenten, en bijvoorbeeld ook aan vers vlees en eieren."
"Mensen hebben eten nodig om aan te sterken", zegt Van Blokland. "Het liefst kwalitatief hoogwaardig voedsel met veel eiwitten en vetten om de bevolking te laten aansterken en op krachten te brengen zodat ze wat normaals te eten hebben behalve brood."
"Er moeten ook voldoende medicijnen binnenkomen, want die raken op veel plekken op. Brandstof is ook een groot probleem, want ambulances kunnen niet uitrijden omdat ze geen diesel meer hebben. En generatoren kunnen niet meer draaien, waardoor ziekenhuizen niet meer kunnen functioneren."
"Het zal sommige mensen wel gaan helpen, en alle hulp is welkom", zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam. "Voor een deel van de mensen is het al te laat, en voor iedereen is het te weinig. Elk vliegtuig bevat ongeveer de helft van een vrachtwagen met hulpmiddelen. Er moeten minstens 600 vrachtwagens per dag naar Gaza komen om de 2 miljoen inwoners te voeden. Of 1200 vliegtuigen per dag, maar dat is onmogelijk."
Gevaar van luchtdroppings
"Luchtdroppings zijn risicovol", zegt Van Blokland. "Als het eten wordt gedropt op de plekken waar mensen nu wonen, dan is dat een heel klein gebied waar ongeveer 2 miljoen mensen wonen. Zij krijgen dan hele grote humanitaire pakketten letterlijk op hun hoofd. Dat is levensgevaarlijk, er gaan geregeld mensen dood door luchtdroppings. Dus het is een allerlaatste redmiddel."
"Vorig jaar werd al duidelijk dat voedseldroppings niet de oplossing zijn", vertelt Nagtzaam. "Ze zijn het laatste redmiddel, als andere wegen zijn afgesloten. Het is een heel klein druppeltje op een grote gloeiende plaat." Het Wereldvoedselprogramma van de VN zegt dat bijna één op de drie mensen in Gaza dagenlang niet heeft gegeten.
"We hebben vorig jaar ook gezien dat meerdere pakketten in zee belandden of op mensen die stonden te wachten op voedsel. Vorig jaar kon je nog beredeneren dat het zin had, omdat mensen in verschillende delen van de Gazastrook waren. Nu zie je dat iedereen op een heel klein oppervlakte zit. Waar ga je pakketten afgooien zonder gigantisch risico?"
Er zijn ook zorgen over hoe de hulp wordt verdeeld onder de bevolking. "De meest kwetsbare mensen kunnen misschien niet bij de hulppakketten, omdat het chaos wordt", zegt een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen vanuit Gaza tegen de BBC.
Vrachtwagens
"De makkelijkste en effectiefste oplossing zou zijn om de grenzen te openen en veel meer vrachtwagens met hulpgoederen binnen te laten", zegt Van Blokland. "De afgelopen twee maanden komen er gemiddeld 28 vrachtauto's per dag naar binnen voor humanitaire organisaties. Die blijven deels ook nog staan aan de Gazaanse kant, omdat het niet veilig genoeg is om de hulpgoederen binnen Gaza op te halen en uit te delen. De veiligheidssituatie is bizar slecht. Er wordt gevochten, er heerst anarchie, mensen zijn compleet wanhopig."
"Er wordt gebombardeerd, hulpkonvooien worden geplunderd, en er is geen brandstof", zegt Nagtzaam over de gevaren van het leveren van hulpgoederen per vrachtwagen.
"Als de grenzen volledig worden geopend, dan kunnen er duizenden vrachtauto's naar binnen van allerlei verschillende hulporganisaties, die al zoveel hulp hebben klaarstaan", legt Van Blokland uit. "Dan kan de hulp op een veilige en gerichte manier verspreid worden, en dan kunnen die tekorten snel worden ondervangen en kan daarmee de chaos ook afnemen."
Internationale druk
De stap van Israël om voedseldroppings toe te staan lijkt het gevolg van internationale druk, met name vanuit Europa. Gisteren belden de leiders van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland met elkaar over Gaza, en vervolgens kwamen ze met een gezamenlijk statement richting Israël. De landen eisen dat er hulp naar Gaza kan komen, zonder restricties.
"Veel landen zeggen dat er iets moet gebeuren aan de hongersnood", zegt correspondent Nagtzaam. "Zelfs Duitsland, dat samen met de Verenigde Staten de trouwste bondgenoot is van Israël. De beelden die we dagelijks zien uit Gaza zijn niet acceptabel voor de bondgenoten."
"Israël doet dit om te kunnen zeggen dat ze iets doen, terwijl ze eigenlijk niks doen", zegt Nagtzaam. "Het is hetzelfde als in het voorjaar van 2024, toen liet Israël ook voedseldroppings uitvoeren door andere landen."
In de onderstaande video vertelt Pepijn Nagtzaam meer over de voedseldroppings.