Toegangspoort naar andere cultuur

Onderzoek wijst uit: eten uit internationale keuken maakt toleranter

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOnderzoek wijst uit: eten uit internationale keuken maakt toleranter
RTL

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van internationale gerechten niet alleen het dieet spannender maakt, maar mensen ook toleranter. Mensen die geregeld curry, pho of andere internationale klassiekers nuttigen, blijken ook minder snel geneigd om op anti-immigratiepolitici te stemmen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Birmingham en de Universiteit van München is gebleken dat het regelmatig nuttigen van internationale gerechten de kans met een tiende verkleint dat immigranten als 'culturele of economische bedreiging' worden gezien. Dat schrijft The Guardian

Het onderzoek richtte zich op ruim 1000 Britse volwassenen. Zij werden gevraagd naar hun houding ten opzichte van immigranten uit Afrika, het Caribisch gebied, Azië en de rest van Europa. Ook werd gekeken naar de waarschijnlijkheid dat mensen zouden stemmen op politici die immigratie zouden beperken en strengere regels zouden opleggen aan immigranten.

Iedereen eet

Uit het onderzoek blijkt dat het met enige regelmaat eten en genieten van deze gerechten, 'positief en significant gecorreleerd' was met 'een positieve houding ten opzichte van Afrikaans-Caribische immigranten, Europese immigranten en Aziatische immigranten'.

Is Aziatisch eten straks nog hetzelfde? 'Geen koks meer uit Azië'
Lees ook

Is Aziatisch eten straks nog hetzelfde? 'Geen koks meer uit Azië'

De tolerante houding wordt volgens de onderzoekers grotendeels verklaard door het toegenomen positieve contact met mensen uit andere culturen en de positieve associaties die ontstonden door de zintuiglijke ervaring van het eten van lekkere gerechten.

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Rodolfo Leyva van de Universiteit van Birmingham bieden restaurants vaak een gastvrije ervaring. "In tegenstelling tot musea of ​​concerten, waarvoor voorafgaande kennis of interesse in een andere cultuur vereist kan zijn, eet iedereen, en eten is een van de meest toegankelijke en plezierige manieren om culturele diversiteit te ervaren", zegt Leyva in The Guardian.

Symbolische toegangspoort

Uit het onderzoek blijkt dat de frequentie van het consumeren van internationaal voedsel de 'tweede sterkste voorspeller was van een tolerante houding ten opzichte van immigranten na onderwijs'. De studie hield er rekening mee dat mensen die al opener zijn naar andere culturen ook eerder geneigd zijn om in internationale keukens te eten.

Maar zelfs als er rekening wordt gehouden met hoe politiek rechts iemand is, blijft het verband tussen voedselgebruik en de tolerante houding bestaan. Dat zou volgens het onderzoek kunnen betekenen dat voedselgebruik zelfs invloed kan hebben op mensen die normaal gesproken minder openstaan voor verandering.

"Eten is niet alleen een zintuiglijk genot, maar ook een symbolische toegangspoort tot een vreemde cultuur. Zulke zintuiglijke ervaringen kunnen positieve emoties oproepen en op subtiele wijze houdingen veranderen", concludeert het rapport.

Lees meer over
WetenschapVoedselGroot-Brittannië

Laatste video's van RTL Nieuws

01:36
Pien gaf nier aan een onbekende: 'Waarom doet niet iedereen dit?'
Altruïstische donatie

Pien gaf nier aan een onbekende: 'Waarom doet niet iedereen dit?'

  1. 01:45
    Duizenden doden per dag: wat gebeurt er in Soedan?
    RTL Nieuws

    Duizenden doden per dag: wat gebeurt er in Soedan?