Braziliaanse chefkok weigert vegan te koken voor prins William: 'Land van 'fish and chips'

Een Braziliaanse chefkok weigert het diner te verzorgen voor prins William bij een milieuprijs in Rio de Janeiro. De kok, Saulo Jenning, kreeg te horen dat er uitsluitend plantaardige gerechten geserveerd mochten worden en trok zich daarop terug, meldt een Braziliaanse krant.
De kok noemt het in de krant onlogisch om lokale Amazone-vis en andere traditionele ingrediënten niet te mogen gebruiken. Hij benadrukt dat hij niks tegen veganisme heeft.
Het gaat om een diner aan de vooravond van de Earthshot Prize, een wereldwijde milieuprijs. De oprichter van de prijs, de Britse kroonprins William, zal woensdag als het evenement begint ook aanwezig zijn. Jenning kon niet wachten om het koningshuis en 700 andere gasten culinair omver te blazen met lokale vis uit het Amazonegebied, maar dat liep dus anders. Toen hij de memo kreeg dat er uitsluitend plantaardige producten mochten worden geserveerd, trok hij zich terug.
Het diner moet dus zonder dierlijke producten zoals vlees, melk of kaas. De Braziliaanse krant O Globo schrijft dat het niet duidelijk is of het gaat om een eis van de prins zelf. Toen de chef in 2023 het feestmaal voorafgaand aan de kroning van koning Charles mocht verzorgen, waren gerechten als eend, vis en lamsvlees juist van harte welkom.
Chef Jenning ziet het puur plantaardig koken niet zitten. "De Britten komen uit het land van de fish and chips, en nu eten ze geen vis? Die beslissing wordt slecht ontvangen", zegt de chef tegen de krant.
Hij zegt overigens niks tegen veganisme te hebben. Sterker nog, één van zijn restaurants was de eerste in de regio die ook vegetarische gerechten serveerde. Vegetariërs eten geen vlees, maar wel andere dierlijke producten zoals melk, kaas en eieren.
Bang voor lokale keuken
De chefkok vindt het onzin om ingehuurd te worden om lokale gerechten te serveren, zonder de belangrijkste ingrediënten te mogen gebruiken. Hij denkt dat die ingrediënten niet gewenst zijn vanwege vooroordelen over de lokale keuken. "Naar mijn mening zijn ze bang en hebben zij een bepaald vooroordeel tegen ons eten. Soms komt het niet eens omdat iemand veganist is, maar is het gewoon bezorgdheid."
Toch wil hij duidelijk maken dat hij de veganistische gemeenschap niet bekritiseert. "Ik ben gewoon niet voor uitsluiting."
