Groot offensief tegen machtsmisbruik techreuzen in VS in de maak
Alle hens aan dek voor de Amerikaanse techreuzen Amazon, Apple, Facebook en Google. Amerikaanse overheidsdiensten bereiden grootschalige onderzoeken voor om te kijken of de bedrijven hun marktmacht misbruiken. Ook de Amerikaanse politiek wil onderzoek gaan doen.
De taken zijn na een rondje onderhandelen als volgt verdeeld: het Openbaar Ministerie gaat Apple en Google onderzoeken, de Federal Trade Commission (FTC) 'krijgt' Facebook en Amazon.
Dat er onderhandeld moest worden welke instantie welk bedrijf 'mag' onderzoeken, is een teken dat de toezichthouders allebei graag onderzoek willen doen, meldt de New York Times.
Overtredingen
Of er ook echt een onderzoek komt, is overigens nog niet bekend. Daar doen het Amerikaanse OM en de FTC, dat wetten voor consumentenbescherming handhaaft, normaal gesproken nooit uitspraak over. Dergelijke onderzoeken duren vaak jaren.
Behalve eventuele onderzoeken van deze twee instellingen naar overtredingen van mededingingswetgeving door de vier techreuzen, komt er ook een onderzoek vanuit het Huis van Afgevaardigden, meldt persbureau Reuters.
'Big Tech opbreken'
Daarmee wordt tegemoet gekomen aan een steeds luider wordende roep in de VS om iets aan de dominantie van 'Big Tech' te doen. Voor sommige politici gaat dit zelfs zover, dat zij pleiten voor het opknippen van bedrijven. Onder andere Elizabeth Warren, een Democratische senator die een gooi wil doen naar het presidentschap in 2020, wil de bedrijven opbreken.
Dat gebeurde al eerder in de VS toen het oliebedrijf van miljardairsfamilie Rockefeller door het Hooggerechtshof in 1911 als illegale monopolist werd bestempeld. Standard Oil werd vervolgens gesplitst in zeven 'nieuwe' bedrijven. De huidige oliemaatschappijen ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron komen voort uit dit bedrijf. Andere onderdelen kwamen terecht bij BP en Shell.
Er is wel een groot verschil met toen: Standard Oil was niet alleen in de VS oppermachtig, maar ook wereldwijd. Dat geldt niet voor de techbedrijven, die vooral uit China steeds zwaardere concurrentie ondervinden.
Europese miljardenboetes
In Europa worden de techreuzen al langer aangepakt door instanties. Vooral Google moet het ontgelden: het bedrijf kreeg al drie miljardenboetes vanwege het overtreden van mededingingswetgeving van de Europese Commissie. Verder is de macht van techreuzen in Europa sinds de invoering van privacywetgeving AGV ook meer aan banden gelegd.
Beleggers maken zich duidelijk zorgen over de onderzoeken. Facebook verloor ruim 7 procent gisteren op Wall Street , Google-moederbedrijf Alphabet ging met zo'n 6 procent onderuit. Amazon eindigde ruim 4 procent in de min, Apple verloor 1 procent.