Rabobank somber: coronavirus dreun voor handel, economische groei halveert
Zelfs als de uitbraak van het coronavirus in Nederland van korte duur is dan nog krijgt de economie een zware knauw te verduren. Vooral de handel krijgt een zware klap: die zal maar mondjesmaat groeien, verwacht Rabobank.
De bank heeft doorgerekend wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse economie. En die zijn niet mals, zelfs als de economie geen verdere schok krijgt van de coronavirusuitbraak en deze snel onder controle is.
Vorig jaar groeide de economie met 1,7 procent. Voor dit jaar blijft een mager plusje van 0,7 procent over, verwachten de Rabo-economen. Het Centraal Planbureau, waar het kabinet het beleid op baseert, gaat in de meest recente raming nog uit van 1,4 procent groei dit jaar.
Pandemie = recessie
Als het coronavirus toch verder woekert en uitgroeit tot een pandemie, dan zijn de gevolgen groter. De Nederlandse economie zal dan niet verder groeien, maar krimpen. En hoewel de Nederlandse economie er een stuk beter voorstaat dan die in buurlanden, belandt ook ons land in een recessie, oftewel twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp.
Thuiswerken minder productief
Als het coronavirus uitgroeit tot een pandemie, zullen nog meer landen strenge maatregelen nemen om de uitbraak in te dammen. Dat zal ook in Nederland gebeuren, waardoor fabrieken stil komen te liggen, scholen en kinderdagverblijven dicht moeten en veel mensen gedwongen thuis werken.
Of dat dé oplossing is, daar is de bank sceptisch over. Systemen om thuis te werken zullen overbelast raken en met al die kinderen die gedwongen thuis zitten, is het ook lastig om te concentreren, zo denkt de bank.
Brexit speelt ook mee
Maar zo ver is het dus nog niet, al zijn de gevolgen dit jaar en volgend jaar ook al fors. Dit jaar groeit de economie dus stukken minder hard, en dat zal volgend jaar niet worden ingehaald. Dat is overigens het gevolg van de brexit: de handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk zal flink verslechteren, verwacht Rabobank.
Voor Nederland, sterk afhankelijk van handel over de grenzen, hakt het coronavirus erin. Vanwege de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog werd er al minder gehandeld, het coronavirus zorgt voor een ‘extra dreun’. Import en export groeien dit jaar met maar 0,4 procent, het laagste niveau sinds 2009.
Overheid machteloos
Als het economisch minder gaat, kan de overheid inspringen met extra investeringen, bijvoorbeeld in infrastructuur of zorg. Of dat nu zal helpen, is alleen maar de vraag. Door de stikstofcrisis zijn veel bouwprojecten onzeker geworden.
Een ander probleem: de overheid kan wel meer wíllen uitgeven, maar door de krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijk om mensen te vinden aan wie dat geld uitgegeven kan worden.
Lichtpuntje: Nederland staat er goed voor
Een lichtpuntje: de Nederlandse economie staat er goed voor aldus de Rabobank. De werkloosheid is laag, de lonen gaan dit jaar flink omhoog en de belastingen zijn dit jaar omlaag gegaan. Huishoudens zijn dan ook de schouders waar de economie dit jaar en in 2021 op zal moeten leunen, aldus de bank.
Ook daar ziet de bank overigens wel wat beren op de weg. Zorgen over de economie kan ertoe leiden dat consumenten de hand op de knip houden of aankopen uitstellen. En als fabrieken stil liggen, heeft dat gevolgen voor de arbeidsmarkt. Er komen dan immers geen banen bij, terwijl er wel mensen bijkomen - afgestudeerden of arbeidsmigranten - die op zoek zijn naar werk.