Woning verduurzamen? Niet rendabel en te duur, stelt Planbureau
Slecht nieuws voor huiseigenaren met plannen om hun woning te verduurzamen: dat is momenteel niet rendabel. Voor veel huishoudens is het simpelweg een te grote investering. Wie er toch aan begint, moet soms wel dertig jaar wachten tot de investering is terugverdiend.
Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw rapport. Wie een warmtepomp of zonnepanelen installeert of van het gas af gaat, moet jaren wachten voordat de maatregelen zich uitbetalen.
Dertig jaar
Zo stelt het Planbureau dat een huishouden dat zijn energielabel wil opkrikken van D naar energieneutraal, daar gemiddeld 35.000 euro aan kwijt is.
Dat levert maandelijks een besparing van 50 euro op aan woonlasten, maar het duurt langer dan dertig jaar voordat de hele investering is terugverdiend.
Ook in veel andere gevallen zullen de woonlasten eerst flink omhoog gaan als een huishouden probeert te verduurzamen, schrijft het PBL.
Klimaatakkoord
Als er geen aanvullend beleid komt, zal de bijdrage die woningbezitters leveren aan het behalen van de doelen in het klimaatakkoord flink lager zijn dan die waar de overheid nu rekening mee houdt.
Eerder werd al duidelijk dat er meer drempels zijn die ervoor zorgen dat huiseigenaren niet gauw beginnen aan verduurzamingen. Zo zijn de spelregels vanuit de overheid voor veel mensen onduidelijk.
Geen volledige hypotheek
Toch komt er steeds meer nadruk op duurzame woningen te liggen. Zo krijgen mensen die een niet-duurzaam huis willen kopen geen volledige hypotheek meer bij Triodos. Tenzij ze fors investeren in de isolatie van hun huis. "Mensen moeten beseffen dat een niet-duurzaam huis hogere lasten met zich meebrengt", vertelde de directeur Hypotheken daarover aan RTL Z.
In het Klimaatakkoord staat dat alle woningen in Nederland in 2050 energieneutraal moeten zijn.