Canada kan sneller gas gaan leveren aan Europa
Een groot Canadees project om meer LNG-gas te produceren kan worden versneld. Het land kan zo Europa helpen met een alternatief voor Russisch gas. Toch duurt het nog zes jaar voordat het eerste gas geleverd kan gaan worden.
Het miljardenproject met de naam 'LNG Newfoundland and Labrador' wordt een drijvend platform waar gas dat voor de kust van Canada is gewonnen wordt omgezet in vloeibaar gas (LNG).
Dat gebeurt door het af te koelen tot 162 graden onder nul en 600 keer minder ruimte in beslag neemt. Zo kan het per schip in grote hoeveelheden worden vervoerd naar Europa.
Daar moet het dan weer vluchtig worden gemaakt voordat het ons gasnetwerk in kan. Het grote voordeel van het gas uit dit project in Canada is de ligging in het noordoostelijke puntje van Canada.
Dat is dichterbij Europa dan de meeste alternatieven. Zo moet het Amerikaanse gas komen uit LNG-terminals aan de Golf van Mexico dat twee keer zo ver is.
Amerikaans alternatief
Afgelopen week maakte de Verenigde Staten bekend de komende jaren meer LNG aan Europa te gaan leveren. Die extra leveranties zijn goed voor zo'n 10 procent van de hoeveelheid gas die we nu uit Rusland halen.
In 2021 importeerde de Europese Unie in totaal nog 155 miljard kubieke meter gas uit Rusland, blijkt uit cijfers van de Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dat is bijna 40 procent van de totale gasconsumptie in de EU. Het gas komt via pijpleidingen naar Europa.
Vanwege de oorlog in Oekraïne en een mogelijke vermindering of het stoppen van gasleveranties door Rusland, zoekt Europa naar alternatieven.
Versnelling
Dit LNG-project in Canada kost 5,5 miljard Canadese dollar (4 miljard euro) en is goed voor jaarlijks 2,6 miljoen ton aan vloeibaar gas. Het project zou volgens planning af moeten zijn in 2030. Maar de bestuursvoorzitter van het bedrijf zei vandaag tegen Bloomberg dat de boel versneld kan worden en dat de productie dan kan starten in 2028.
Nederland zoekt net als andere Europese landen met spoed naar capaciteit om dat vloeibare gas weer om te zetten zodat het ons gasnet in kan.
Vorige week werd bekend dat Gasunie een vijfjarig contract heeft getekend voor een LNG-schip van de Belgische reder Exmar. Gasunie bekijkt ook hoe de al bestaande LNG-terminal in Rotterdam kan worden uitgebreid.
Roebels
Tot nu toe heeft Rusland volgens afspraak gas geleverd aan Europa. Ook via de pijpleiding die door Oekraïne loopt. De netbeheerder daar maakte bekend dat er in de afgelopen dagen meer dan 109 miljoen kubieke meter gas per dag wordt geleverd aan Europa.
De Russische president Vladimir Poetin eiste vorige week dat klanten uit 'onvriendelijke landen', waaronder de EU-lidstaten, hun gas moeten afrekenen in roebels.
Volgens Europese leiders is hiermee sprake van contractbreuk door Rusland. Energiebedrijven zijn ook niet van plan in roebels te gaan betalen.