Twitter onder Musk

'Musk praat met andere investeerders over aankoop Twitter'

Door RTL Z··Aangepast:
Dossier twitter onder musk
© Getty Images'Musk praat met andere investeerders over aankoop Twitter'
RTL

Multimiljardair Elon Musk zoekt partners die samen met hem een nieuw overnamebod willen uitbrengen op het bedrijf Twitter. Een voorstel zou binnen een paar dagen gepresenteerd worden, aldus de New York Post dat zich baseert op anonieme bronnen.

Een van de mogelijkheden, aldus de ingewijden: een samenwerking met private-equityfirma Silver Lake Partners, die van plan was om in 2018 met hem mee te investeren toen hij overwoog Tesla van de beurs te halen.

Egon Durban, mede-eigenaar van Silver Lake, is bestuurslid van Twitter en leidde het dealteam van Musk tijdens de mislukte poging van 2018 om Tesla te privatiseren. Silver Lake weigerde commentaar te geven aan de New York Post.

Of Musk Twitter een geheel nieuw aanbod zou doen -zijn huidige bod verhogen- of dat nieuwe partners zelf aandelen kopen, is niet duidelijk. Een woordvoerder van Musk weigerde commentaar te geven.

Eerste bod

Musk maakte eerder deze week bekend dat hij Twitter voor ongeveer 40 miljard euro wil kopen. Hij vindt dat het platform voor korte berichtjes veel potentie heeft, maar dat dit nu nog niet wordt waargemaakt. Hij wil het bedrijf van de beurs halen en bood 54,20 dollar (bijna 50 euro) per aandeel.

Dat zou 54 procent meer zijn dan de aandelen waard waren op 28 januari, de laatste dag voordat de techmiljardair in Twitter begon te beleggen.

Eerder had hij zich al voor 9 procent had ingekocht in het bedrijf, waardoor hij de grootste aandeelhouder van Twitter was geworden.

Van beurs halen

"Na mijn belegging realiseerde ik me dat dit bedrijf niet zal floreren, noch zijn maatschappelijke taak vervult in zijn huidige vorm. Twitter moet daarom veranderen in een niet-beursgenoteerd bedrijf", aldus Musk in een toelichting.

"Ik heb in Twitter geïnvesteerd omdat ik geloof in het potentieel ervan om hét platform voor vrijheid van meningsuiting voor de hele wereld te zijn. En ik geloof dat vrijheid van meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een functionerende democratie", vervolgde Musk.

Musk is intussen ook aangeklaagd door een boze aandeelhouder van Twitter. De Tesla-topman maakte pas laat bekend dat hij een belang in Twitter had, waardoor hij volgens de aanklacht de beurskoers kunstmatig laag heeft gehouden. Musk kocht de aandelen al op 14 maart, maar maakte dat pas op 4 april bekend.

Twitter verzet zich tegen overnameplan Musk met 'gifpil'
Lees ook

Twitter verzet zich tegen overnameplan Musk met 'gifpil'

Meer aandelen nodig

Om Twitter daadwerkelijk van de beurs te kunnen halen, zal Elon Musk voldoende aandelen in handen moeten krijgen en dus genoeg aandeelhouders moeten verleiden om hun stukken te verkopen.

Het absolute minimum dat hij nodig heeft, is de helft van de aandelen. Dan kan hij alleen het beleid bepalen en ook een traject starten om het bedrijf van de beurs te halen. Maar dat duurt lang en is ingewikkeld.

Als Musk minimaal 90 procent van de aandelen in handen krijgt, kan hij via een veel snellere procedure het bedrijf van de beurs halen.

Gifpil

Twitter laat zich echter niet zonder slag of stoot overnemen. Het heet gisteren een speciale constructie opgetuigd, een zogeheten gifpil, die dit kan verhinderen.

De huidige aandeelhouders krijgen de kans om extra aandelen te kopen, via een aandelenuitgifte. Het gevolg hiervan zal zijn dat het belang van Musk verwatert. Daardoor wordt het voor hem moeilijker om Twitter over te nemen. 

De constructie treedt pas in werking op het moment dat zijn belang in Twitter 15 procent of meer is. 

Onderdeel van dossier

Twitter onder Musk

Lees meer over
Elon MuskTwitterSocial MediaEffectenbeurs

Meer van het dossier ‘Twitter onder Musk’

Twitter-topman Elon Musk kondigt Linda Yaccarino als opvolger aan
Twitter onder Musk

Twitter-topman Elon Musk kondigt Linda Yaccarino als opvolger aan