Twitter verzet zich tegen overnameplan Musk met 'gifpil'

Twitter heeft een constructie, een zogeheten gifpil, opgetuigd die kan verhinderen dat het socialemediabedrijf zomaar ongevraagd wordt overgenomen. Daarmee reageert de onderneming op het vijandige overnamebod van Tesla-topman Elon Musk.
De raad van bestuur van het bedrijf heeft dit unaniem besloten na een 'ongevraagd, niet-bindend voorstel om Twitter over te nemen', meldt Twitter, zonder Musk overigens bij naam te noemen.
43 miljard dollar
Toch kan het alleen maar over het overnameplan van Musk gaan, dat gisteren bekend werd. De Tesla-topman is bereid om ruim 43 miljard dollar (39 miljard euro) te betalen om Twitter volledig in handen te krijgen en van de beurs te halen.
Een paar uur nadat de rijkste man ter wereld zijn overnamebod bekendmaakte, zei hij al te betwijfelen of zijn inlijfpoging van Twitter gaat slagen.
Twitter zelf zei gisteren in een eerste reactie het ongevraagde bod zorgvuldig te willen overwegen. De beschermingsconstructie is daar ook voor bedoeld en betekent geen 'nee' tegen het bod van de zakenman. Maar het zou de directie wel meer tijd geven om een goede beslissing te nemen, ook met het oog op de belangen van de overige aandeelhouders, aldus het bedrijf.
Extra aandelen
Die aandeelhouders krijgen zodra de constructie in werking treedt de kans om extra aandelen te kopen, via een aandelenuitgifte. Het gevolg hiervan zal zijn dat het belang van Musk verwatert. Daardoor wordt het voor hem moeilijker om Twitter over te nemen.
De constructie treedt pas in werking op het moment dat zijn belang in Twitter 15 procent of meer is. Op dit moment heeft Musk iets meer dan 9 procent van het bedrijf in handen. De constructie geldt tot 14 april volgend jaar.
Gifpil
Volgens Twitter is dit een gebruikelijke stap voor bedrijven die in dezelfde omstandigheden zitten als het socialemediabedrijf. De beschermingstactiek tegen een vijandige overnamepoging staat bekend als de gifpil, omdat het ook nadelige gevolgen voor het bedrijf zelf kan hebben.
De verwatering van de aandelen geldt namelijk niet alleen voor Musk, maar ook voor de andere aandeelhouders. En die zullen daar niet blij mee zijn. Beleggers zijn bovendien geen fan van bedrijven die zich al te agressief verweren tegen overnamepogingen, omdat een overname geld in het laatje brengt voor investeerders. Een overname kan ook goed zijn om een slecht functionerend bedrijf beter te laten draaien, wat meer winst voor beleggers oplevert.
Onderdeel van dossier
Twitter onder Musk