Amstel groeit wel

Hertog Jan nu groter in supermarkt dan bierbestseller Heineken

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse-Hoogte / Paul van RielHertog Jan nu groter in supermarkt dan bierbestseller Heineken
RTL

We gaven vorig jaar in de supermarkt minder uit aan Heinekenbier en juist veel meer uit aan Hertog Jan. Daarmee werd Hertog Jan het grootste biermerk in Nederlandse supermarkten. "Consumenten letten meer op de prijs."

Nederlandse bierdrinkers gaven in 2022 in supermarkten bijna 5 procent minder uit aan bier van het Heinekenmerk, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Circana (voorheen IRI) en vakblad Distrifood.

Maar we laadden voor bijna 12 procent meer aan Hertog Jan in onze winkelwagentjes.

AB InBev wil Heineken verslaan als grootste brouwer van Nederland
Lees ook

AB InBev wil Heineken verslaan als grootste brouwer van Nederland

Daarmee steeg de supermarktomzet van Hertog Jan tot 305 miljoen euro, terwijl die van Heineken terugzakte tot 288 miljoen euro. Een jaar eerder was Heineken nog groter.

Prijs

"Consumenten zijn meer op de prijs gaan letten en daar spelen brouwers op in", zegt Rini Emonds, business consultant bij marktonderzoeksbureau Circana (voorheen IRI). Hij houdt zich bezig met de detailhandel.

Heineken en Inbev hebben allebei meerdere merken en het Heinekenconcern heeft bewust meer ingezet op de verkoop in supermarkten van Amstel, dat net wat goedkoper is, aldus Emonds. De omzet van Amstel steeg vorig jaar dan ook met ruim 8 procent tot 150 miljoen euro. Daarmee was het op een haar na net zo groot als Grolsch.

Hertog Jan in plaats van Bud

Hertog Jan is eigendom van de Belgische biergigant Inbev, en bij Inbev in Nederland is Hertog Jan het goedkoopste A-merk, aldus Emonds. "Bud en Jupiler zijn omgerekend per liter duurder." Volgens Emonds heeft Inbev vanwege het grotere prijsbewustzijn van consumenten meer ingezet op Hertog Jan.

Producenten van A-merken kunnen meewerken aan acties in supermarkten, door mee te betalen aan aanbiedingen, zoals het geven van 25 procent korting. Zo kunnen ze de verkoop van bepaalde merken proberen te sturen.

'Kan weer omdraaien'

Als consumenten later weer meer geld hebben te besteden, dan zullen bierconcerns bij de promotie weer meer aandacht besteden aan duurdere merken, zoals Heineken en Bud, verwacht Emonds. "De rollen kunnen dan ook zomaar weer omgedraaid zijn."

Hertog Jan heeft de hogere omzet overigens bereikt met de verkoop van in totaal 14 verschillende soorten bier. Onder het Heinekenmerk vallen drie biersoorten.

Heineken en Inbev waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

In deze video zie je dat dit biertje bijna volledig bestaat uit poeder:

Lees meer over
Rini EmondsHeinekenInbevAB InbevBierSupermarkt