Dit is de familie Agnelli, die 15 procent koopt in Philips
De Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli koopt 15 procent in Philips. Ze zijn bekend van Fiat, maar inmiddels zit het geld van deze uitgebreide familie in heel veel bedrijven. Wie is deze familie en waar bestaat hun vermogen uit?
De familie Agnelli werd rijk door Fiat, dat in 1899 werd opgericht door overgrootvader Giovanni Agnelli. In de loop van de jaren kocht de familie ook aandelen in andere automerken.
Macht en strijd
De Agnelli's werden één van de machtigste Italiaanse families en één van de bekendste in Europa van na de Tweede Wereldoorlog. Maar zoals altijd zijn er ook heel wat schandalen geweest bij de 'Kennedy's van Italië'. Zo stond Gianni Agnelli, die het familie-imperium bestuurde tot 1996, op goede voet met Silvio Berlusconi.
En er is een jarenlange strijd bij de rechter om de erfenis van Gianni Agnelli. Daarbij spande de achterkleinzoon van Giovanni, John Elkann, een rechtszaak aan tegen zijn moeder. Het gaat erom dat hij en zijn broer en zus vinden dat zij recht hebben op de erfenis van hun grootmoeder - en niet hun moeder.
Elkann is nu nog de grote man binnen de familie. Hij staat aan de top van Exor, de holding waarin het familiekapitaal van de Agnelli's zit en hij is topman van Stellantis (waaronder onder meer Fiat, Chrysler, Peugeot en Opel vallen) en van Ferrari. Mocht Elkann verliezen, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor zijn positie.
Waaier aan bedrijven
De bezittingen van de Agnelli's, dus inclusief 15 procent van Philips, zitten nu in holdingbedrijf Exor, waarvan de familie Agnelli zo'n 53 procent van de aandelen heeft. Via Exor hebben de Agnelli's inmiddels aandelen in een waaier aan bedrijven.
Fiat, Maserati, Iveco vrachtwagens en bestelbusjes, Ferrari, Peugeot, Citroën, Opel, Chrysler, Alfa Romeo en Jeep, bijvoorbeeld. Exor heeft inmiddels een belang in al die merken, en ook in nog een handjevol andere merken, die bij ons minder bekend zijn.
Exor heeft ook aandelen in een maker van landbouwmachines, voetbalclub Juventus, een producent van luxemerken (Christian Louboutin), het gerenommeerde economisch weekblad The Economist, en een grote uitgever van Italiaanse kranten.
Niet alleen geld in auto-industrie
Nog steeds zit een flink deel van het vermogen van Exor (en dus de familie Agnelli) nog vast in de auto-industrie. Maar deze bedrijfstak in de oude economie zit nu in een dip. De laatste tijd heeft Exor dan ook de aandacht verlegd naar andere takken van sport.
Zo stak het eerder al 1 miljard euro in twee bedrijven in de gezondheidszorg: de Franse producent van geneesmiddelen Institut Mérieux en Lifenet Healthcare, dat onder meer het management van ziekenhuizen doet. Met de 2,6 miljard euro die het nu in Philips stopt, zit zo'n 10 procent van het vermogen van Exor in de gezondheidszorg.
Belangen spreiden
RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra begrijpt wel waarom de familie geld steekt in die sector. Als familie met veel geld probeer je dat vermogen op zijn minst in stand te houden, en als het kan uit te breiden, zegt hij. "En dan moet je in alle takken van sport zitten die het goed zullen gaan doen. Met de vergrijzing van de wereldbevolking hoort de gezondheidszorg daar gewoon bij."
Door niet alle eieren in één mandje (de auto-industrie) te leggen spreidt de familie de risico's, legt Veenstra uit. "Kennelijk heeft Exor vertrouwen in de prestaties van Philips op de langere termijn."
En zo is Philips toch weer een beetje een familiebedrijf, zij het van een Italiaanse familie.