Meer omzet, maar ook flink verlies voor Tony's Chocolonely

Het duurzame chocoladebedrijf Tony's Chocolonely boekte vorig jaar een omzet van 150 miljoen euro, een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar omdat het bedrijf de kostenstijgingen niet volledig doorberekende, maakte het bedrijf ook een verlies van 2,7 miljoen euro.
Dat blijkt uit het net verschenen jaarverslag over het gebroken boekjaar, dat eindigde op 30 september. Tony's Chocolonely behaalde een jaar eerder nog een klein winstje, van bijna 73.000 euro. Het jaar daarvoor noteerde het bedrijf een verlies van 4,7 miljoen euro.
Kleine groei in Nederland
Dat de omzet steeg, kwam maar voor een beperkt deel door de Nederlandse thuismarkt, nog altijd het belangrijkste land voor het bedrijf. Hier groeide de omzet slechts 3 procent tot 57 miljoen euro.
Dat kwam doordat Tony's Chocolonely wegens een salmonellabesmetting bij een toeleverancier tijdelijk geen vloeibare chocolade geleverd kreeg. Daardoor konden toen voor Sinterklaas geen letterrepen worden gemaakt. Het probleem is volgens ceo Douglas Lamont inmiddels opgelost.
Veel meer steeg de omzet in Duitsland en de Scandinavische landen (+45 procent), het Verenigd Koninkrijk (+45 procent) en de VS (+35 procent). Inmiddels wordt er in Nederland en in het VK een nettowinst gemaakt, zegt Lamont. In de andere landen dus niet.
Hogere cacaoprijs
Dat de omzet groeide komt deels door prijsverhogingen, maar vooral doordat er meer chocolade werd verkocht.
Volgens Tony's Chocolonely betaalde het de cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana een hogere prijs, maar het grootste deel daarvan werd niet doorberekend aan consumenten.
Dat gebeurde volgens ceo Douglas Lamont wel in Nederland (+10 procent, in lijn met de stijging van de cacaoprijzen op dat moment) en de VS (zo'n 7 procent). Maar in Duitsland en Scandinavische landen werd de hogere cacaoprijs niet doorberekend. Daar is Tony's Chocolonely nog klein en moet het nog een positie opbouwen en prijsverhogingen zouden dan niet verstandig zijn, aldus Lamont.
In het VK werd de prijs zelfs met bijna 15 procent verlaagd, omdat die te hoog was in vergelijking met concurrenten, zegt hij.
Sinds de winkelprijs in sommige landen is verhoogd, zijn de cacaoprijzen verder gestegen. Maar Lamont zegt op dit moment geen plannen te hebben om de prijzen verder te verhogen. Als de consumentenprijs niet stijgt, terwijl de cacaoprijs wel omhoog gaat, dan raakt dat uiteraard het resultaat.
'Niet tevreden met verlies'
De directie van het bedrijf zegt ook kosten te maken voor verdere groei, zo is er geld gestoken om in de VS te gaan produceren. Desondanks zegt Lamont nog niet het resultaat te zien dat hij graag zou willen voor het bedrijf.
De aandeelhouders geven Tony's Chocolonely meerdere jaren de tijd om winst te gaan maken, zegt financieel directeur Jan Huij tegen persbureau ANP. "Maar het mag ook niet te lang meer duren."
Lamont zegt wel over een paar jaar een nettowinst te willen behalen, maar wanneer dat dan is en hoe hoog die winst zou moeten zijn, daar wijdt hij verder niet over uit.
De directie schrijft in het jaarverslag er 'het volste vertrouwen' in te hebben dat de winstmarge kan worden verhoogd, mede doordat het bedrijf op grotere schaal kan produceren en doordat de inflatie minder hard stijgt.
Maar zoals gezegd sloeg afgelopen jaar de minimale winst om in een flink verlies, terwijl de omzet wel steeg. In het nieuwe boekjaar wil Tony's Chocolonely een omzetgroei van 20 procent behalen.
Tony's Chocolonely behaalde in de afgelopen vijf jaar een verlies van in totaal 7 miljoen euro.
Geen kinderarbeid of uitbuiting
Tony's probeert al sinds de oprichting in 2005 te bewijzen dat het mogelijk is om chocolade te maken zonder dat daar ergens in de productieketen kinderarbeid, illegale arbeid of uitbuiting aan te pas komt. Dat laatste is volgens eigen cijfers van Tony's nog steeds niet helemaal gelukt.
Het percentage illegale kinderarbeid bij cacaoboeren waar de onderneming langer dan drie jaar mee samenwerkt, is met 4,4 procent wel veel lager dan het industriegemiddelde, dat volgens Tony's ligt op 46,7 procent.