Tweede Kamer aan zet

Zuivel in fruitsap mengen is geen ontduiken suikertaks, maas in wet voorlopig niet gedicht

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Sander KoningZuivel in fruitsap mengen is geen ontduiken suikertaks, maas in wet voorlopig niet gedicht
RTL

Een beetje zuivel in de fruitsap mengen - en op die manier de suikertaks te ontwijken - mag. En voorlopig wordt deze maas in de wet ook niet gedicht, ook al loopt de staat hierdoor belastinginkomsten mis.

Het draait om melkpermeaat, een restproduct bij het maken van kwark. Riedel, de maker van frisdranken als Appelsientje, Coolbest en Dubbelfrisss, voegt hier een beetje van aan de sappen toe. En verkoopt het vervolgens als 'Appelsientje Fruitdrink', in onder meer de smaken peer, appel en sinaasappel. In die dranken zit 10 procent permeaat. 

© Riedel

Door het bijmengen van zuivel valt de drank niet onder de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Deze wordt ook wel de suikertaks genoemd. Deze belasting is sinds begin dit jaar verhoogd, van 17,30 euro per 100 liter naar 26,13 euro. 

Gezonde keuze

De belastingverhoging geldt voor alle alcoholvrije dranken: van frisdrank tot alcoholvrij bier. Alleen mineraalwater ontspringt de dans; daarvoor is de belasting afgeschaft. Omdat dit 'een gezonde keuze is', aldus de overheid

Dat was een van de redenen om de belasting te verhogen: dat mensen gezonder gaan leven. Daarnaast levert het de staat een aardige extra opbrengst aan belastingen op. 

Voor dit jaar rekent staatssecretaris Marnix van Rij (fiscaliteit) op 699 miljoen euro aan inkomsten uit deze taks, meldt hij in antwoord op Kamervragen over de kwestie. Als de extra opbrengst van de verhoging à 300 miljoen euro in die raming zit, levert de verhoging dus 75 procent extra inkomsten op. 

Onduidelijk wat schatkist misloopt

Wat de schatkist misloopt door de truc van Riedel, kan het ministerie niet zeggen. Er hoeft namelijk geen aangifte gedaan te worden over de frisdranken met zuivel erin, en dus is onduidelijk hoeveel ervan verkocht wordt. 

In zijn Kamerbrief windt de staatssecretaris er verder geen doekjes om: de verhoging is er vooral om de schatkist te spekken, niet het ‘bevorderen van een gezonde leefstijl’. De wet aanpassen is Van Rij dan ook niet van plan, omdat het kabinet demissionair is. 

Tweede Kamer aan zet

Op zich zou het wel kunnen, bijvoorbeeld door de verbruiksbelasting ook te laten gelden voor drank waar een beetje zuivel in zit. Voor het geval dat de Tweede Kamer erop staat dat er iets aan 'de loophole' gedaan wordt, dan zijn er alvast wat opties op een rij gezet door Van Rij. 

De vraag is of dat gaat gebeuren. De moties die over het onderwerp zijn ingediend 'geven geen eenduidig beeld', constateert de staatssecretaris fijntjes. En stel dat er wel snel een nieuwe wet of wijziging van de huidige wet door de Tweede en Eerste Kamer wordt goedgekeurd, dan heeft de Douane minstens een tot wel twee jaar nodig om de maatregel voor te bereiden. 

Lees meer over
Ministerie van FinanciënBelastingdienstDouaneFrisdrankSuikertaksGezondheidBelasting