Energietransitie

Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP FotoDuurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten
RTL

Om het gebruik van stadswarmte op korte termijn voor huishoudens aantrekkelijker te maken, is er meer subsidie nodig om burgers tegemoet te komen bij aansluiting op een collectief warmtenet. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), een organisatie waarbij veel duurzame bedrijven zijn aangesloten, na een nieuwe studie naar de voordelen van warmtenetten.

Volgens onderzoek van Berenschot in opdracht van de NVDE, netbeheerder Stedin, Bouwend Nederland en Energie Beheer Nederland (EBN) zijn warmtenetten in dichtbevolkte wijken bijna 30 procent goedkoper dan individuele warmtepompen. Ook wordt het stroomnet door zo'n warmtenet minder zwaar belast. 

Financieel voordeel warmtenet niet bij huishoudens

Maar het financiële voordeel komt momenteel niet bij huishoudens terecht. Eenmaal aangesloten op een warmtenet betalen zij gemiddeld 16 euro per maand meer dan voor verwarming middels een klassieke cv-ketel op aardgas. Voor de andere warmteoplossing die Berenschot onderzocht, de elektrische warmtepomp, is dat 8 euro. 

Een warmtenet is een ondergronds buizenstelsel gevuld met warm water. De warmte komt bijvoorbeeld van restwarmte uit de industrie of afvalverbranding of aardwarmte (geothermie) en verwarmt je huis via je radiatoren en ook het water uit de kraan en onder de douche. Een warmtenet is vooral geschikt voor hoogbouw, monumenten en dichtbevolkte stadswijken.

Voor bezitters van een koopwoning is een warmtenet vaak aantrekkelijker dan een elektrische warmtepomp, concludeert Berenschot. Voor sociale huurders is dat volgens het adviesbureau juist andersom, omdat niet alle investeringen in onder andere de pomp mogen worden doorberekend in de huurprijs.

Patstelling over aanleg van nieuwe warmtenetten: wie bepaalt en wie betaalt?
Lees ook

Patstelling over aanleg van nieuwe warmtenetten: wie bepaalt en wie betaalt?

"We zitten met een weeffout in het systeem", zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. Volgens hem laat de studie, die is gedaan in Den Haag, duidelijk zien dat warmtenetten in veel wijken de beste optie zijn. "Maar niemand wil op een warmtenet als hij duurder uit is. Laten we dus zorgen dat eindverbruikers, anders dan nu, meeprofiteren van dat voordeel. Help burgers met de kosten voor de aansluiting."

Warmtenetten moeilijker te realiseren

Den Haag besloot afgelopen december voorlopig geen nieuwe warmtenetten aan te leggen, omdat de onzekerheid over de financiering ervan en nieuwe wetgeving te groot is. Terwijl warmtenetten moeizaam van de grond komen, kiezen sommige bewoners ervoor om een warmtepomp aan te schaffen. Een begrijpelijke keus voor de bewoner, maar het ondermijnt de businesscase van warmtenetten, waarschuwt Berenschot.

Daardoor nemen de maatschappelijke kosten voor warmtenetten uiteindelijk toe en worden ze moeilijker te realiseren. Dat terwijl de aanleg van warmtenetten belangrijk is om vóór 2050 meer woningen en gebouwen van het gas af te krijgen.

Er bestaat al wel een Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS), maar die zou beter aan moeten sluiten op de praktijk. "Bezie of je de WIS-gelden voor infrastructuur uit de Voorjaarsnota kunt inzetten om vastgelopen projecten snel vlot te trekken", oppert Van der Gaag. In zijn ogen is het ook belangrijk dat het voor warmtebedrijven aantrekkelijker wordt om te investeren.

Warmtenetten al langer onderwerp van discussie

Warmtenetten zijn al langer onderwerp van discussie. Er is namelijk een groot prijsverschil tussen warmtenetten en gas, wat in strijd is met de belofte van de regering dat overstappen van gas niet duurder zou moeten zijn. Den Haag trapte dus op de rem en in april stopte energieconcern Eneco met de ontwikkeling van een collectief warmtenet voor laagbouwwoningen in een Utrechtse wijk.

Lees meer over
WarmtepompVerwarming