'Bijzondere situatie'

Spaarrente soms hoger dan rente op deposito: waar zet je je geld?

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPSpaarrente soms hoger dan rente op deposito: waar zet je je geld?
RTL

Normaal gesproken is de rente hoger als je je geld voor langere tijd vast zet, een deposito heet dat. Maar nu is juist de rente op een spaarrekening hoger, blijkt uit een overzicht van vergelijkingssite Geld.nl. Sommige spaarders kunnen volgens de site toch beter hun geld vastzetten.

"Een bijzondere situatie", zegt Sieto de Vries, spaarexpert bij Geld.nl. De site houdt van veel banken bij hoeveel rente je op een spaarrekening en hoeveel je op een deposito krijgt.

Het voordeel van een spaarrekening is dat je meteen bij je geld kunt en dat is handig wanneer je wasmachine stuk gaat, of als je een andere tegenvaller hebt. Maar de keerzijde is dat je meestal op je spaarrekening een lagere rente krijgt dan op een deposito, waar je je geld voor een paar jaar vastzet.

Maar nu staan bovenaan de lijst van Geld.nl met de hoogste spaarrentes banken die 4 procent rente bieden. En dat is meer dan op het lijstje met banken met de hoogste depositorente. Sommige banken bieden 3,6 procent depositorente als je je geld één jaar vastzet. Voor vijf jaar vast is dat 3,5 procent en voor tien jaar vast 3,3 procent.

ECB en inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de afgelopen twee jaar de officiële rente verhoogd, om de inflatie de kop in te drukken. De spaarrente die banken bieden hangt nauw samen met die officiële rente van de ECB. Sommige banken bieden zelfs een rente die net zo hoog is als de officiële rente van de ECB. 'Ongekend hoog', zegt De Vries.

Tonnen sparen voor een groepsvakantie: zo doe je dat
Lees ook

Tonnen sparen voor een groepsvakantie: zo doe je dat

Maar de inflatie is gedaald en mogelijk gaat de ECB de officiële rente dit jaar, misschien al in juni, verlagen en banken zullen daarmee waarschijnlijk hun spaarrente ook terugbrengen. Ook de rente op spaardeposito's zal dan waarschijnlijk omlaag gaan, aldus De Vries.

Wanneer heb je je geld nodig?

Het is voor spaarders de vraag wat ze nu het beste kunnen doen. Als je denkt dat je je spaargeld binnen nu en één of twee jaar nodig hebt, dan kun je voorlopig nog profiteren van de hogere rente op een spaarrekening, aldus De Vries.

Maar als je je geld langere tijd niet nodig hebt, dan is het volgens hem aantrekkelijk om geld vast te zetten op een spaardeposito. Dat is zeker het geval als de officiële rente en daarmee de spaarrente nog verder zullen dalen, zegt hij.

Want als je nu afspreekt dat je bepaalde tijd niet aan je geld komt, dan staat die rente vast voor die periode, ook als de officiële rente in de tussentijd mocht dalen. 

Depositogarantiestelsel

Voor de hoogste depositorente moet je overigens niet bij de grote Nederlandse banken zijn. Kleinere banken en banken uit het buitenland bieden vaak een hogere rente.

Het is overigens wel verstandig om er op te letten of een bank onder het depositogarantiestelsel valt. Dat garandeert dat mensen geld terugkrijgen bij een faillissement van de bank, in elk geval tot 100.000 euro aan spaargeld.

Als een bank valt onder het depositogarantiesysteem van een ander EU-land dan kan het, mocht je bank failliet gaan, lastiger zijn om je geld terug te krijgen, aldus De Nederlandsche Bank.