Na inspectie

Dwangsommen dreigen voor huisartsenketen Co-Med

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoDwangsommen dreigen voor huisartsenketen Co-Med
RTL

Een nieuwe financiële klap dreigt voor de commerciële huisartsenketen Co-Med. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het bedrijf dwangsommen opgelegd die kunnen oplopen tot 750.000 euro. Onduidelijk is of die ook daadwerkelijk geïnd gaan worden.

Volgens de IGJ voldoet Co-Med niet aan de regel dat patiënten binnen 30 seconden iemand aan de lijn moeten krijgen die medisch deskundig is. Ook heeft Co-Med niet geregeld dat een huisarts binnen een kwartier bij een patiënt in nood kan zijn.

IGJ eist nu dat de bij Co-Med aangesloten praktijken goed bereikbaar zijn en dat de spoedzorg geregeld is. Zorgt de keten daar niet voor, dan legt de Inspectie dwangsommen op die variëren van 1000 euro per dag per locatie, tot 10.000 euro voor elke maand dat Co-Med niet kan aantonen aan IGJ dat de zorg in de praktijken goed geregeld is.

Zorgverzekeraars schorten contracten met Co-Med op
Lees ook

Zorgverzekeraars schorten contracten met Co-Med op

Onduidelijk is of deze bedragen daadwerkelijk gaan worden geïnd. De IGJ heeft Co-Med op 18 juni laten weten dat de dwangsom wordt opgelegd, en dat die een week later van kracht zou worden. 

Een paar dagen hierna heeft Co-Med alle praktijken gesloten. Gisteren maakten alle zorgverzekeraars in Nederland bekend dat ze hun contract met Co-Med hebben beëindigd. 

'Bijzondere situatie' rondom Co-Med

Een woordvoerder van de Inspectie spreekt daarom van 'een bijzondere situatie'. In principe zou Co-Med nu moeten betalen als ze niet aan de eisen van de IGJ voldoen. De Inspectie onderzoekt nu of dat het geval is. 

Voor patiënten verandert dit niets aan de zaak: zij kunnen bij een andere huisarts in de buurt terecht, of bij de digitale huisarts Arene. Dat is een tijdelijke oplossing; zorgverzekeraars zijn nog in conclaaf over een duurzame herplaatsing van de patiënten.

De woordvoerder zegt sinds ruim een week niet meer voor de huisartsenketen te werken. Op het algemene nummer wordt niet opgenomen. Ceo en mede-oprichter Guy Vroemen mailt op een aantal via de mail gestelde vragen alleen: "Wij hebben geen commentaar".

Co-Med kwam enkele jaren geleden op. Het bedrijf kocht in het hele land praktijken op, vooral van huisartsen die met pensioen wilden en geen opvolger hadden. Op het hoogtepunt waren er meer dan tien praktijken in het hele land, onder meer in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven, maar ook in kleinere plaatsen.

Lees meer over
Inspectie voor de GezondheidszorgCo-Med