Facturen niet meer betaald

Zorgverzekeraars schorten contracten met Co-Med op

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPZorgverzekeraars schorten contracten met Co-Med op
RTL

Alle zorgverzekeraars in Nederland hebben per direct hun contract met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Dat betekent dat de beruchte praktijk geen geld krijgt als ze patiënten behandelen. De patiënten zelf kunnen tijdelijk bij een andere huisarts terecht.

Volgens de zorgverzekeraars hebben ze geen andere keuze meer; Co-Med levert geen goede zorg. Er zijn al een paar jaar problemen met de commerciële huisartsenketen, die overal in het land praktijken overneemt als artsen stoppen en geen opvolger kunnen vinden. Inmiddels heeft het bedrijf ongeveer 50.000 patiënten.

Het probleem: Co-Med heeft geen artsen in dienst, maar werkt met waarnemers die op zzp-basis worden ingehuurd. Die zijn er niet voldoende en veel willen vanwege betalingsproblemen niet meer voor Co-Med werken, waardoor er vaak geen arts op de praktijk is.

Volgens patiënten is het daardoor nagenoeg onmogelijk om een afspraak te maken. Intussen boekt het bedrijf in 2022 1,2 miljoen euro winst op een omzet van 9,4 miljoen euro. In 2023 was dat zelfs 1,9 miljoen euro winst. Het eigen vermogen steeg van 1,8 miljoen tot 3,8 miljoen euro.

Spoedlijn niet op tijd opgenomen

De kassa rinkelt dus, maar patiënten staan intussen soms voor een dichte deur. Ook wordt de spoedlijn vaak niet tijdig (binnen dertig seconden) opgenomen en kunnen patiënten die een afspraak voor reguliere zorg willen maken geen contact krijgen met de assistentes.

Gisteren stelden de verschillende zorgverzekeraars Co-Med al in gebreke. Maar dat heeft niets opgeleverd, aldus een woordvoerder van CZ die namens alle zorgverzekeraars spreekt. 

"Maandag hebben we een sommatie de deur uitgedaan. Ze moesten bepaalde informatie aanleveren, bijvoorbeeld om te bewijzen dat ze de roosters wel op orde hadden. Die informatie kregen we niet. Gisteren hebben we hen in gebreke gesteld."

Weer praktijken onverwacht dicht

Co-Med had een laatste mogelijkheid om te bewijzen dat er geen problemen waren. "De informatie die wij gisteren gekregen hebben, nam onze zorgen niet weg. Bovendien bewijst Co-Med iedere dag dat ze niet kunnen waarmaken wat ze beloven. Vanochtend waren ook weer verschillende praktijken onverwacht gesloten," constateert CZ.

Zorgen om huisartsenketen Co-Med: 'Straks staat patiënt voor dichte deur'
Lees ook

Zorgen om huisartsenketen Co-Med: 'Straks staat patiënt voor dichte deur'

Andere huisarts

Het is reden om de zorgcontracten nu per direct op te schorten. Om te zorgen dat patiënten toch zorg krijgen, is per praktijk een andere oplossing gezocht. Zo kunnen sommige patiënten bij een lokale huisarts terecht en anderen moeten een beroep doen op de online huisartsenpraktijk Arene.

Bij lichte klachten wordt daar een online (video)consult gedaan, bij grotere problemen schakelt Arene een lokale huisarts in waarmee ze samenwerken.

Arene schrijft de patiënten van Co-Med niet in, maar declareert de zorg op verrichtingenbasis, zoals gebruikelijk is in de huisartsenzorg bij patiënten die niet naar hun vaste huisarts gaan.

Jasper Schellingerhout, huisarts en een van de oprichters van Arene: "Belangrijkst is dat patiënten die een vraag aan de huisarts hebben ook door een huisarts worden geholpen. Wij zijn opgericht om mensen in gebieden met een huisartsentekort toch huisartsenzorg te bieden. Wij zetten onze expertise met online huisartsenzorg daarom graag in, totdat alle oud-patiënten van Co-Med weer een eigen huisarts hebben."

Lange termijn oplossing

"Achter de schermen werken de zorgverzekeraars hard aan een oplossing voor lange termijn", aldus CZ. Dat zal lastig worden, want er is een landelijk tekort aan huisartsen.

Formeel mogen patiënten nog wel bij Co-Med aankloppen, als de praktijken open zijn. Co-Med krijgt hun factuur echter niet door de zorgverzekeraars betaald en mogen ook de patiënten zelf niet laten betalen, zegt CZ.

Reactie Co-Med

Of de huisartsketen dan nog patiënten gaat helpen, die al een afspraak hebben, is onduidelijk. Bij Co-Med wilde niemand antwoorden op vragen over de gevolgen van het opschorten van de contracten. "De directeur, nee, die gaat hier niet op reageren."

Patiënten van Co-Med worden ook nog niet door hun huisarts geïnformeerd. De assistente van één van de praktijken in Breda zegt telefonisch tegen patiënten niets te weten van de nieuwe situatie. Patiënten hoeven zich volgens haar geen zorgen te maken en worden nog geinformeerd.

Bij de praktijk in Breda hangen dezelfde briefjes als altijd op de deur. Eéntje waarop staat dat patiënten die een afspraak hebben, in de wachtkamer plaats kunnen nemen en ééntje over de klachtenprocedure. De assistentes zijn achter een gesloten deur in gesprek. De vraag is hoe lang zij hun werk nog houden, want nu de zorgverzekeraars niet meer betalen, lijkt een faillissement onvermijdbaar.

Bij de praktijk van Co-Med in Breda, worden patiënten nog niet geïnformeerd over de nieuwe problemen.© Malini Witlox
Bij de praktijk van Co-Med in Breda, worden patiënten nog niet geïnformeerd over de nieuwe problemen.

Hoe Co-Med haar geld verdient

Co-Med heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Zwolle. De huisartsenketen staat erom bekend dat het veel meer winst maakt dan andere huisartspraktijken. Dat geld wordt onder meer verdiend door het inschrijfgeld van patiënten. 

Huisartsen krijgen ieder kwartaal een vast bedrag per patiënt, ook als er geen zorg nodig is of wordt verleend. Afhankelijk van de leeftijd en woonwijk van de patiënt gaat het om 17 euro tot 54 euro per kwartaal. 

Co-Med maakt zelf niet bekend hoeveel patiënten het exact heeft, maar naar schatting zijn het er 50.000. Dat levert het bedrijf dus al minstens 3,4 miljoen euro op. Per consult en per (herhaal) recept komt daar een vergoeding bovenop.

Nu zorgverzekeraars niets meer uitkeren, dreigt een faillissement. Verschillende schuldeisers stapten al naar een incassobureau om hun geld te krijgen. Eén van hen kreeg na een rechtszaak alsnog betaald. Ook andere schuldeisers hebben al laten weten, naar de rechter te gaan als ze niet betaald krijgen.

Lees meer over
HuisartsGezondheidszorg