Tegen Europese trend in

Griekenland wil personeelstekort oplossen met zesdaagse werkweek

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© GettyGriekenland wil personeelstekort oplossen met zesdaagse werkweek
RTL

Sinds deze week kunnen Griekse werknemers zes dagen per week werken. Met de 48-uurse werkweek hoopt de regering het personeelstekort bij veel bedrijven op te lossen. Vakbonden zijn woedend en experts kritisch: "Dit kan ook contraproductief werken."

De Griekse regering zegt dat een zesdaagse werkweek hard nodig is, omdat de bevolking krimpt en veel jonge hogeropgeleide Grieken in de afgelopen jaren naar het buitenland zijn getrokken. De liberaal-conservatieve premier Kyriakos Mitsotakis hoopt bedrijven te helpen door de mensen die er wel werken extra uren te laten maken. 

Voor een extra dag werk wordt 40 procent extra salaris betaald. De maatregel is bedoeld voor bedrijven met een continurooster. Werknemers daar kunnen kiezen tussen langere werkdagen of een extra werkdag. 

Griekse vakbonden vrezen dat werkgevers hun personeel gemakkelijker onder druk kunnen zetten meer te werken. Ze noemen de zesdaagse werkweek 'barbaars'. "Waar de rest van Europa richting een vierdaagse werkweek gaat, gaan wij de andere kant op", zo zegt een vakbondsbestuurder in de Britse Guardian. 

Europa richting vierdaagse werkweek

Griekse werknemers werken al het meeste in  Europa en krijgen daar gemiddeld 900 euro per maand voor. De extra werkdag staat haaks op de trend die elders in Europa zichtbaar is waarbij er juist steeds minder dagen worden gewerkt. In Nederland is een werkweek van vier dagen, met 36 of 32 uur steeds vaker de norm. 

Softwarebedrijf AFAS voert vierdaagse werkweek in, loon blijft gelijk
Lees ook

Softwarebedrijf AFAS voert vierdaagse werkweek in, loon blijft gelijk

Zo introduceerde softwarebedrijf AFAS onlangs een vierdaagse werkweek in. Op vrijdag zijn de kantoren voortaal dicht; de werknemers krijgen de dag nog wel gewoon uitbetaald.

De extra werkdag is een onderdeel van een groot hervormingsplan van de Griekse regering. Werknemers kunnen er met die plannen ook voor kiezen een tweede baan te nemen. Dan kunnen ze nog meer uren maken. Een werkdag kan daarmee oplopen tot 13 uur.  

Tekort aan gekwalificeerd Grieks personeel

De Griekse premier noemt de het arbeidstekort een 'tikkende tijdbom'. Sinds de financiële crisis van 2009 verlieten een half miljoen meestal jonge Grieken het land op zoek naar een betere toekomst elders. Griekenland telt nu 10,3 miljoen inwoners. Tegenover het tekort aan gekwalificeerd personeel staat nog steeds een werkeloosheid van ongeveer 11 procent.

Volgens demograaf en arbeidsmarktexpert Viktor Venhorst van de Rijksuniversiteit Groningen is het fout te denken dat er ook meer geproduceerd kan worden door bedrijven als ze hun werknemers op deze manier meer uren laten werken. 

"Stel, je hebt voor dertig dagen werk. Als je dat door zes man ieder vijf dagen laat doen, levert het meer op dan als je vijf man ieder zes dagen laat werken. Zo’n zesde dag levert minder op, want mensen zijn moe en gaan fouten maken. Ik begrijp de redenering van de Grieken maar het is contraproductief."  

Ook is het volgens hem maar zeer de vraag hoeveel mensen zo’n zesde dag willen werken. "Als je mensen meer wil laten werken, moeten het andere taken of werkzaamheden zijn."

Lees meer over
WerkgelegenheidProductiviteitGriekenland