Bijna 70 euro

Beheerder hoogspanningsnet: transportkosten stroom gaan de komende jaren fors omhoog

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPBeheerder hoogspanningsnet: transportkosten stroom gaan de komende jaren fors omhoog
RTL

Consumenten moeten de komende jaren flink meer gaan betalen voor hun elektriciteit. In totaal betalen we in 2034 ruim de helft meer voor transportkosten via het hoogspanningsnet dan nu. Het gaat dan om een bedrag van zo'n 70 euro, maar dat bedrag kan nog veel hoger uitvallen.

Dat verwacht Tennet, de beheerder van ons hoogspanningsnetwerk. In de komende tien jaar zullen de kosten voor het hoogspanningsnet (110.000-150.000 volt) met 4,3 procent en voor het extrahoogspanningsnet (220.000-380.000 volt) met 4,7 procent stijgen, aldus de netbeheerder. Per jaar. 

Over de hele periode van tien jaar kom je dan aan een toename van in totaal zo'n 55 procent van de tarieven die Tennet doorberekent, aldus woordvoerder Eefje van Gorp van Tennet.

68 euro

Het deel van je energierekening dat naar Tennet gaat voor de netwerkkosten is nu ongeveer 124 euro per jaar. Een verhoging met 55 procent betekent dus 68 euro extra op je energierekening over de hele periode, rekent Van Gorp voor.

Apparaten in huis eerder stuk door te hoge spanning op stroomnet
Lees ook

Apparaten in huis eerder stuk door te hoge spanning op stroomnet

In die berekening houdt het bedrijf geen rekening met de inflatie in de komende jaren. Als je die wel meeneemt (Tennet gaat uit van een inflatie van ongeveer 2,2 procent per jaar), dan valt het bedrag nog een stuk hoger uit. De kosten stijgen dan met zo'n 114 euro in tien jaar tijd, oftewel bijna een verdubbeling. 

Elektrificatie

Tennet heeft bij de berekening nog een aantal andere aannames gemaakt, waardoor de werkelijke stijging tot 2034 anders kan uitvallen. Stel dat de rente hoger is dan nu gedacht, dan zijn ook de kosten die Tennet maakt - en dus zal doorberekenen - hoger. 

En als bedrijven minder dan nu gedacht overstappen van gas op elektriciteit, heeft dat ook gevolgen. Er worden miljarden geïnvesteerd om dit mogelijk te maken. Als er minder bedrijven gebruik van maken dan waar op wordt gerekend, zal een deel van de rekening bij consumenten terechtkomen. 

Als de elektrificatie minder snel gaat dan nu wordt verwacht, dan zullen de transportkosten voor consumenten tot 2034 met 11 procent per jaar kunnen stijgen, aldus de netbeheerder. Tot 2034 komt dat in totaal neer op ruwweg een verdrievoudiging van de 124 euro die consumenten nu nog doorberekend krijgen aan transportkosten. Aan het eind van de tien jaar zijn die kosten opgelopen tot circa 370 euro per jaar. En dat is dan ook nog zonder het effect van inflatie.

De transportkosten per huishouden die Tennet doorberekent zullen overigens volgend jaar nog dalen, met zo'n 5 euro tot 119 euro per jaar. Dat betekent dat in de jaren daarna de verwachte stijging extra hoog zal zijn.

Tennet rekent kosten door

Tennet maakt kosten voor het beheer van het hoogspanningsnetwerk, en daarbij kost het geld om het net te balanceren. Er moet namelijk altijd net zoveel aanbod van elektriciteit zijn als dat er vraag is en daarvoor moet Tennet soms stroom inkopen.

Al die kosten berekent Tennet door aan de regionale netbeheerders, die het op hun beurt weer doorberekenen aan consumenten. 

Lees meer over
TennetElektriciteitEnergieNederland