Modeketens Duetz en Adam failliet, crowdfunders gedupeerd
Door het faillissement van de 22 winkels van herenmodezaken Duetz en Adam Brandstores verliezen niet alleen tientallen werknemers hun baan, maar worden ook honderden investeerders gedupeerd. Vorig jaar investeerden zij nog ruim één miljoen in het familiebedrijf.
De modeketen stond er destijds echter al beroerd voor, en was volledig door zijn financiële buffers heen. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.
Volgens curator Maarten Jansen, die het faillissement afwikkelt, is de kans 'zeer gering' dat de crowdfunders nog iets van hun inleg zullen terugzien. "Voor hen ziet het er niet goed uit. Zo is er een grote vordering van zo'n 2 miljoen euro van de Belastingdienst, die voorrang krijgt. Ook de faillissementskosten en bepaalde vorderingen van verhuurders moeten eerst worden betaald, voordat de gewone schuldeisers aan de beurt komen."
De geschiedenis van Duetz Mode gaat terug tot 1857, en het modebedrijf is nog steeds in handen van de oprichtersfamilie. Deutz zelf heeft vijf deftige modewinkels, maar werd in 2018 sterk uitgebreid. Dat jaar kocht het familiebedrijf 17 winkels en de webshop van Adam Brandstore uit het faillissement van McGregor.
Succesvolle crowdfunding
Begin vorig jaar haalde het modeconcern met twee succesvolle crowdfunding-acties ruim één miljoen euro op, bij 265 investeerders. Dat geld zou nodig zijn geweest voor strategische investeringen, zoals het verduurzamen van het bedrijf, de aanschaf van een nieuw automatiseringssysteem en een update van de webshops.
Het modebedrijf zei destijds zijn 'trouwe en belangrijke klanten, fans en ambassadeurs' de gelegenheid te willen bieden te investeren. "Zonder hen hadden we nooit zover kunnen komen. We delen het succes", zei directeur Pim Duetz.
Trits faillissementen
Maar afgelopen maand bleek dat Duetz en Adam ernstig in de problemen zaten. Eind juni werd bekend dat het moederbedrijf op de rand van een faillissement stond. Daarbij werd gewezen op de coronalockdowns, stijgende kosten en een haperende webwinkel.
Vorige week ging het bedrijf inderdaad bankroet. Afgelopen maandag volgde een trits faillissementen, van maar liefst 27 dochterbedrijven. Volgens curator Jansen ontstonden de problemen in de coronaperiode, en werden ze verergerd door de kostenstijgingen in de afgelopen jaren.
"Eind vorig jaar probeerde het bedrijf een faillissement te voorkomen door een zogeheten whoa-procedure, een drastische schuldsanering. Die procedure leidde echter tot hoge kosten", zegt Jansen. "Ook werd het bedrijf daarbij gehinderd door tegenvallende omzetten als gevolg van het slechte weer. Dat was uiteindelijk de druppel, die leidde tot het faillissement."
Mogelijke doorstart
De curator bekijkt momenteel de mogelijkheden om het bedrijf door te starten. Daarvoor bestaat behoorlijk veel belangstelling, zegt Jansen. "Inmiddels hebben 15 kandidaten zich aangemeld voor de overname van een of meerdere winkels. Wij bieden de twee ketens afzonderlijk aan, omdat zij in een ander segment actief zijn. Adam is meer mainstream, Duetz zit hoger in de markt."
De curator verwacht dat 'vrij snel' duidelijk wordt of er een doorstart komt. "Als dat niet het geval is, resteren twee scenario's. Dan kunnen de winkels leegverkocht worden door professionele partijen als Gordon Brothers, of zullen we de voorraden zelf veilen."
De kans dat een eventuele verkoop van winkels en voorraden genoeg oplevert om ook de crowdfunders een deel van hun leningen terug te geven, acht Jansen heel klein. "Alleen al gezien de preferente miljoenenvordering van de fiscus is dat onwaarschijnlijk."
Ontbrekende informatie
Pikant is dat het modeconcern er eind 2022 al beroerd voorstond, en door zijn financiële reserves heen was. Dat blijkt uit de laatste jaarrekening die moederbedrijf Quality of Life deponeerde bij de Kamer van Koophandel. Met een negatief eigen vermogen van 8 ton was het bedrijf, zoals dat heet, 'technisch failliet'. Die informatie was niet opgenomen op de webpagina of in het promotiefilmpje van de crowdfunding.
Het ontbreken van deze voor investeerders relevante informatie over de beroerde financiële situatie van de winkelketen is volgens Hilde Nugteren, woordvoerder van financieringsplatform CrowdAboutNow, niet de verantwoordelijkheid van het financieringsplatform.
"Het is altijd mogelijk voor investeerders om extra (financiële) informatie bij de ondernemer op te vragen om een weloverwogen besluit te nemen", laat zij weten. "Investeerders in een crowdfunding via CrowdAboutNow hebben doorgaans een directe link met de onderneming: als klant, partner of andere betrokkene. Het is onderdeel van ons crowdfund-model om contact tussen ondernemer en investeerders te stimuleren."
Geen onderpand
Of investeerders nog iets van hun geld terugzien, kan zij niet zeggen. "Het is aan de curator om te beoordelen of er iets van de lening terugbetaald kan worden aan de betrokken investeerders." Wel zegt zij dat voor die leningen 'geen zekerheden of onderpand' zijn gegeven.