230 winkels, 1500 werknemers

Shoeby voorkomt faillissement dankzij akkoord schuldeisers

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPShoeby voorkomt faillissement dankzij akkoord schuldeisers
RTL

Winkelketen Shoeby heeft een akkoord gesloten met zijn schuldeisers, waardoor de onderneming met 230 winkels en 1500 werknemers een faillissement kan voorkomen. De rechter heeft groen licht voor de schuldendeal gegeven.

Dat maakt Shoeby vandaag in een persbericht bekend. Twee weken geleden meldde RTL Z al dat de winkelketen dichtbij een akkoord was.

Schuldsanering

Shoeby kondigde in september aan in de financiële problemen te zitten, en bezig te zijn met de sanering van de schulden. Het bedrijf stelde een voorstel op, waarbij de schuldeisers een deel van hun tegoeden zouden kwijtraken.

Vorige maand bleek dat de schuldeisers daarover hadden gestemd, maar dat de deal nog wel door een rechter moest worden bekrachtigd.

Redding wankelende modeketen Shoeby stap dichterbij
Lees ook

Redding wankelende modeketen Shoeby stap dichterbij

Dat is volgens Shoeby gisteren gebeurd. "We zijn trots op de afgelopen maanden, waarin we in goed overleg met onze crediteuren tot dit akkoord zijn gekomen", zegt topman Mitch van Deursen in het persbericht.

Niet iedereen blij

Dat de deal nog wel langs de rechter moest, toont aan dat niet alle crediteuren ermee akkoord gingen. Sinds kort is het echter onder voorwaarden mogelijk om een schuldenakkoord op te leggen aan dwarsliggers, om te voorkomen dat in de kern gezonde bedrijven failliet gaan.

"De crediteuren zullen een eenmalige betaling ontvangen, gebaseerd op een percentage van hun uitstaande vordering, tegen finale kwijting", schrijft Shoeby over de deal. Welke crediteuren tegen het voorstel waren, en welk deel van hun tegoeden de schuldeisers onder het akkoord kwijt raken, zegt de winkelketen niet.

"De details over de inhoud van de afspraken zijn vertrouwelijk en daar doen we dan ook verder geen mededelingen over", aldus woordvoerster Janneke Schoenmakers. Volgens gegevens die het vakblad Retailtrends heeft ingezien gaat het - afhankelijk van het type schuldeiser - om afboekingen van zo'n 70 tot 90 procent.

Eigenaren blijven zitten

Uit het persbericht blijkt dat de geldschieters ING Bank en de eigenaarsfamilie Van Deursen nog wel schuldeiser van het bedrijf blijven. "De financiers van het bedrijf, ING Bank en Van Deursen Beheer, blijven zitten."

Van Deursen Beheer is het investeringsvehikel van de oprichtersfamilie en een oud-aandeelhouder. Dat bedrijf verschaft de kledingwinkelketen nu een nieuwe lening, waarmee de winkelketen haar schuldeisers kan betalen.

Profiteren

Volgens de woordvoerster van Shoeby hoeven de bank en de oprichtersfamilie hun tegoeden in het kader van de deal niet grotendeels op te geven, en houden zij dus uitzicht op volledige terugbetaling. Dat betekent dat zij kunnen profiteren van de herstructurering, die door andere schuldeisers financieel mogelijk wordt gemaakt.

Lees meer over
ShoebyRetailModeFaillissement