Uitstel van betaling voor horecatycoon Khalid Oubaha
Het imperium van de bekende Nijmeegse horecatycoon Khalid Oubaha heeft uitstel van betaling gekregen. Oubaha exploiteert zo’n twintig cafés, nachtclubs en evenementenbureaus in Nijmegen, Arnhem en Enschede.
Eind vorig jaar werd al bekend dat het bedrijvenimperium in de financiële problemen zat. De surseance wordt bevestigd door een woordvoerder van de rechtbank Gelderland. Naast het moederbedrijf Khalid Oubaha Company hebben ook 24 dochterbedrijven uitstel van betaling gekregen.
Kroegen blijven open
"Er is het afgelopen jaar heel hard gewerkt aan een akkoord met de schuldeisers, maar die poging is vorige week geklapt. Dat is de directe aanleiding geweest om uitstel van betaling aan te vragen", zegt bewindvoerder Tiam Herstel tegen RTL Z. "Wij werken nu met man en macht om het beeld scherp te krijgen."
De bewindvoerder benadrukt dat de horecabedrijven voorlopig open blijven, zodat er geld in het laatje kan blijven vloeien. "De festiviteitenagenda is vol. De Nijmeegse Zomerfeesten staan voor de deur, en we moeten ook nog een potje voetballen. Dat zijn natuurlijk momenten dat er serieuze omzetten gedraaid worden. Het is dus in ieders belang dat de zaken dan open zijn."
Imperium
De 52-jarige Oubaha bouwde zijn horeca-imperium de afgelopen 25 jaar op. Tot het bedrijf behoren het kroegencomplex De Drie Gezusters in Nijmegen, vestigingen van de après-skibar Aspen Valley in Arnhem en Enschede en evenementenbureaus.
Tijdens de coronapandemie werd de ondernemer door zijn optredens in talkshows bekend als spreekbuis van de horecasector. Daarin dreigde hij onder meer zich niet te zullen houden aan de horecasluitingen en de verplichting om QR-toegangscodes te scannen.
Financiële problemen
Eind vorig jaar meldde het Financieele Dagblad al dat de bedrijven van de horecatycoon in de financiële problemen zaten. Destijds zei Oubaha tegen de krant dat hij 'geknipt en geschoren' werd, maar wilde verder geen commentaar geven.
In de meest recente jaarrekening van moederbedrijf Khalid Oubaha Company staat dat het bedrijf eind 2022 geen financiële buffers meer had. Het eigen vermogen was 1,2 miljoen euro negatief.
Kostenbesparingen
Volgens het verslag zouden er stappen zijn ondernomen zoals kostenbesparingen, waardoor 'het voortbestaan van de onderneming niet onmogelijk' was. Ook zou het bedrijf afspraken hebben gemaakt met 'een van de grotere financiers' over het voortzetten van de financiering.
Uitstel van betaling is voor bedrijven vaak het voorportaal van een faillissement. Het geeft de directie samen met de door de rechter aangestelde bewindvoerder nog een adempauze, om te kijken of een bankroet nog kan worden voorkomen.
Faillissement afwenden
Bewindvoerder Herstel kon zich vandaag nog niet uitlaten over de kans dat een faillissement kan worden afgewend, maar erkent dat de mislukte poging om via een zogenoemd Whoa-traject een akkoord met de schuldeisers te bereiken, die kans kleiner maakt. "Maar ik houd alles open; we zijn positief gestemd."
Bij het horecabedrijf was vandaag nog niemand beschikbaar voor commentaar.