Rechter: zzp-platform Temper is geen uitzendbureau
Zzp-platform Temper, dat bemiddelt tussen zzp'ers en opdrachtgevers, is volgens de rechter 'op dit moment' geen uitzendbureau dat mensen in loondienst zou moeten nemen. Vakbonden FNV en CNV, die hierom al jarenlang een juridische strijd voeren, zijn zwaar teleurgesteld en gaan in hoger beroep.
De rechtbank Amsterdam deed vanmorgen uitspraak in een langlopend conflict tussen Temper en de vakbonden FNV en CNV. En die uitspraak is volgens de bonden 'onbegrijpelijk', zeggen ze in een gezamenlijke reactie.
Het zou in strijd zijn met de jurisprudentie van de afgelopen jaren in andere gelijkwaardige zaken. "We kunnen niet anders dan in hoger beroep gaan."
Populair in de bouw en horeca
Temper koppelt sinds 2016 opdrachtgevers in onder meer de bouw en de horeca aan zzp'ers. Het zijn vooral jongeren die in steeds groteren getale warmlopen voor de tijdelijke klussen, mede door het feit dat er weinig belasting wordt afgedragen op jongere leeftijd.
Het is de bonden al een tijdje een doorn in het oog. Zij stapten in 2020 voor het eerst naar de rechter, omdat ze vinden dat mensen die werken via Temper uitzendkrachten zijn die een arbeidsovereenkomst moeten hebben. Via Temper wordt gewerkt met opdrachtovereenkomsten tussen werkgever en werkzoekenden, maar dat is volgens FNV en CNV 'een constructie van schijnzelfstandigheid'.
De rechter moest bepalen of de overeenkomsten die via Temper worden gesloten ook daadwerkelijk uitzendovereenkomsten zijn. Die komt woensdag tot de conclusie dat dat niet het geval is.
Er is volgens de rechter geen sprake van formeel werkgeversgezag van Temper, omdat het platform niet zelf de lonen uitbetaalt en er nauwelijks sprake is van een verplichting voor de freelancers om de werkzaamheden persoonlijk te verrichten.
Vrij om te vervangen
Als dat wel het geval is, is dat een belangrijke aanwijzing dat er sprake is van werken in loondienst. Volgens Temper staat het mensen vrij om zich wel of niet in te schrijven voor klussen en zijn zij na aanmelding niet verplicht om die klus zelf uit te voeren - ze kunnen zich ook door iemand laten vervangen of de klus annuleren.
De rechter merkt daarbij op dat het alleen een uitspraak kan doen over of er 'op dit moment' sprake is van zo'n uitzendovereenkomst, omdat de bonden niet duidelijk hebben gemaakt over welke periode hun aanklacht gaat en Temper op verschillende momenten de rechten en plichten van de werkenden en opdrachtgevers heeft aangepast.
"Elementen van de werkwijze van Temper die inmiddels zijn gewijzigd, spelen bij deze beoordeling dus geen rol", aldus de rechter. En dat betekent ook dat een rapport van de Arbeidsinspectie uit 2021 niet wordt meegewogen, omdat die gaat over de situatie bij Temper in 2018 en 2019.
Temper hield zich in 2021 niet aan de arbeidswet, aldus de Inspectie. Mensen die werken via het bedrijf hadden volgens de Inspectie recht op een arbeidsovereenkomst en betaling conform de cao.
Temper: 'Duidelijke uitspraak'
"Voor nu ligt er een heel duidelijke uitspraak", zegt Maarten Zoomers, directeur van Temper tegen RTL Z. "De mensen die via Temper werken zijn géén werknemers." Zoomers is blij met de uitspraak: "Het is voor ons een bevestiging dat Temper een prikbord is voor zelfstandigen."
Volgens de directeur voeren jaarlijks zo'n 50.000 freelancers klussen uit via het platform. Er is nu 'eindelijk duidelijkheid' dat dat ook kan, aldus Zoomers.