Unilever schrapt 3200 kantoorbanen in Europa
Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever, bekend van onder meer Magnum, Oma en Knorr, wil in Europa tussen de 3000 en 3200 banen schrappen. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal kantoorbanen. Nog niet bekend is hoeveel banen in Nederland verdwijnen.
Dat bevestigt woordvoerder Kiran Hofker van Unilever na berichtgeving van Financial Times.
De komende tijd wordt overlegd met de ondernemingsraad en de vakbonden. Daarom wil Unilever nog niet zeggen hoeveel Nederlandse werknemers worden geraakt door de ontslagronde.
Rotterdam en Wageningen
Het hoofdkantoor van Unilever is verplaatst naar Londen, maar in Nederland heeft Unilever nog diverse andere activiteiten. Zo wordt de wereldwijde verkoop op het gebied van ijs en voeding vanuit Rotterdam aangestuurd. Bij de kantoren van die onderdelen werkten eerder nog in totaal zo'n 1900 mensen.
In Wageningen is het wereldwijde centrum voor onderzoek en ontwikkeling. Daar werken nog eens zo'n 500 mensen. Bij een deel daarvan gaat het om kantoorbanen, maar er werken in Wageningen ook medewerkers in een laboratorium. Ook deze laatste groep valt onder het kopje kantoorbanen en kan dus geraakt worden, bevestigt woordvoerder Hofker.
Voor veel Nederlandse Unilever-werknemers breekt een onzekere tijd aan. Rotterdam en Wageningen vallen onder de regio midden, waar precies vandaag de schoolvakanties beginnen.
Kostenbesparing
In maart van dit jaar werd bekendgemaakt dat Unilever wereldwijd zo'n 7500 banen wil schrappen. Dat moet een kostenbesparing van 800 miljoen euro per jaar opleveren. Het lijkt er op dat naast het banenverlies dat vandaag bekend is gemaakt, er nog eens 4300 tot 4500 banen verdwijnen buiten Nederland, al wil de woordvoerder daar desgevraagd niets over zeggen.
In heel Europa zijn er in totaal circa 10.000 medewerkers op kantoor bij Unilever. Wereldwijd heeft het concern ongeveer 128.000 werknemers. Een deel daarvan werkt in de productie.
De eerder aangekondigde reorganisatie raakt Europese deel van het bedrijf flink. In maart werd ook aangekondigd dat de ijsdivisie zal worden verkocht.
Activistische beleggers
Unilever ligt onder vuur van activistische beleggers, die vinden dat het bedrijf te langzaam groeit. Dat is niet goed voor de waarde van een bedrijf op de beurs.