Vattenfall trapt op rem in transitie: aanleg nieuwe warmtenetten wordt stopgezet
Het hing al langer in de lucht, maar de kogel is nu officieel door de kerk. Vattenfall stopt met de aanleg van nieuwe stadsverwarming in bestaande gebouwen. De investeringen zijn te hoog om er geld mee te kunnen verdienen, meldt het bedrijf.
Vattenfal was van plan om de komende jaren tussen de 7000 en 15.000 woningen per jaar aan te sluiten op stadswarmte, maar dat gaat niet door. Het bedrijf blijft bestaande klanten van warmte voorzien en lopende projecten worden afgemaakt.
Voor mensen in dichtbevolkte steden en hoogbouw is een warmtenet de meest efficiënte manier om van het gas af te gaan. De overheid wil in 2050 dat 2,6 miljoen huishoudens zijn aangesloten op een warmtenet. Nu zijn dat er een half miljoen. Dit uitgangspunt zal niet gehaald worden als Vattenfall er helemaal mee stopt.
Kostenstijging
De gestegen kosten voor de aanleg, tekort aan personeel en ook het veranderde sentiment over stadsverwarming maken de aanleg moeilijker. De laatste maanden is er veel discussie over de gestegen prijzen voor stadswarmte. Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet kunnen niet overstappen naar een andere aanbieder.
Daarnaast is er een wetsvoorstel waarin bepaald is dat toekomstige warmtebedrijven voor meer dan 50 procent in publieke handen moeten zijn van een (lokale) overheid.
Extreme financiële druk
Dat zorgt voor grote financiële onzekerheid bij de energiebedrijven, waarschuwt Ahmed Abdisalaam, verantwoordelijk voor Vattenfall Warmte in Nederland. "De gehele warmtesector staat onder extreme financiële druk. Dit komt door de sterke daling van de warmtevraag en de sterk stijgende kosten."
De deur is niet helemaal dicht: het bedrijf laat weten in gesprek te blijven met gemeenten en minister Sophie Hermans over warmtenetten. Verder wil Vattenfall zich in de toekomst richten op hybride warmte-koude opslagen in nieuwbouwprojecten.