Nóg een apparaat? Vattenfall wil klanten aan zonnestroomboiler
Met 2,5 miljoen zonnepanelen wekken we op zonnige dagen meer stroom op, dan we verbruiken. Het stroomnetwerk zit vol, dus terugleveren wordt steeds lastiger. En wie veel zonnestroom teruglevert, moet hiervoor betalen. Dan kun je beter je je zelfopgewekte stroom opslaan in een zonnestroomboiler.
Gemiddeld gebruiken zonnepaneelbezitters maar 30 procent van de opgewekte stroom zelf en de rest wordt teruggeleverd aan het overvolle stroomnetwerk. De omvormers van zonnepanelen schakelen steeds vaker uit om overbelasting van het net te voorkomen. Bij veel energiebedrijven betaal je inmiddels een terugleververgoeding. Én je krijgt ook nog maar 5 cent per kilowattuur voor je zonne-energie.
Als in 2027 de salderingsregeling ook nog wordt afgeschaft, wordt het nog belangrijker om je stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Energieleverancier Vattenfall biedt vanaf september de zonnestroomboiler aan voor hun klanten met zonnepanelen. Voor 2500 euro inclusief installatie heb je een 120 liter boilervat. Helaas zit er in tegenstelling tot een traditionele zonneboiler geen subsidie op zo'n zonnestroomboiler.
Hoe werkt een zonnestroomboiler?
Het water wordt verwarmd met een elektrisch verwarmingselement. De stroom daarvoor komt van je zonnepanelen. Daarnaast zit er een slim kastje - zonnestroomverdeler - tussen. Dit kastje bepaalt dat het water pas wordt opgewarmd op het moment dat je stroom wilt terugleveren.
Het verwarmde water wordt opgeslagen in een boilervat variërend in grootte tussen 80 en 200 liter. Hierdoor kun je wel 80 procent van je eigen opgewekte zonnestroom zelf gebruiken, volgens Vattenfall.
Nooit onder een koude douche
Tussen maart en oktober produceren zonnepanelen voldoende stroom om het boilervat te verwarmen tot 60 graden. Het water blijft in het geïsoleerde boilervat zo'n 3 tot 4 dagen warm genoeg om mee te douchen. Is het water onvoldoende warm, dan springt je cv-ketel bij. Dus je staat nooit onder een koude douche.
Volgens Wouter Wolfswinkel, expert energietransitie bij Vattenfall is legionella ook geen probleem. "Er zit een dubbele beveiliging in het systeem. De zonnestroomboiler verwarmt periodiek naar 60 graden om alle bacteriën te doden." Eventueel extra warm water dat via de cv-ketel loopt, wordt ook altijd naar 60 graden verwarmd.
Je bespaart 150 tot 200 kuub gas per jaar
Wolfswinkel rekent voor dat een gemiddeld gezin van drie personen met 10 zonnepanelen en een gasverbruik van 1400 kuub gas per jaar met de zonnestroomboiler zo’n 150 tot 200 kuub gas per jaar bespaart. Het gros van het warme water komt uit de zonnestroomboiler. En je bespaart ook nog eens op je CO2-uitstoot.
"De gemiddelde terugverdientijd is 7 tot 9 jaar. En de levensduur van een zonnestroomboiler is 25 jaar." Alleenstaanden moeten rekenen op een terugverdientijd van 10 tot 12 jaar.
Wie van plan is om op termijn een volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen, kan beter kiezen voor een 200 liter boilervat. "Je hebt dan geen cv-ketel meer die snel het tapwater kan verwarmen. Je moet zorgen voor voldoende warm water, dan heb je een grotere boiler nodig. Ook is de opslagtemperatuur in een boiler die met een warmtepomp verwarmd wordt lager (50 in plaats van 70 graden), dan heb je meer water nodig om te douchen", zegt Wolfswinkel.
Daarnaast biedt Vattenfall een hoge temperatuur warmtepomp aan met een 230 liter buffervat. Daarin kan het water worden verwarmd met een zonnestroomverdeler en die kun je gebruiken voor het verwarmen van de woning en het maken van warm tapwater.