162 miljoen dollar kwijt

Bijna 200 Nederlandse slachtoffers cryptofraude gevonden bij politieactie

Door Mereyn Geskus··Aangepast:
© Sabine Joosten / HH / ANPBijna 200 Nederlandse slachtoffers cryptofraude gevonden bij politieactie
RTL

De Rotterdamse politie heeft 186 Nederlandse slachtoffers van cryptofraude opgespoord. Het gaat om 'approval phishing', waarbij slachtoffers - zonder dat ze het zelf in de gaten hebben - criminelen toegang tot hun cryptorekening geven. Dit werd ontdekt tijdens een internationale politieactie, 'spincaster' genaamd.

Bij deze actie - die werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Spanje en Australië, werd samengewerkt met blockchain-dataplatform Chainalysis en andere handelsplatformen. In totaal werd daarbij de diefstal van 162 miljoen dollar aan cryptogeld ontdekt. 

Het meeste hiervan is verdwenen. Bij één Nederlands slachtoffer werd voorkomen dat 65.000 euro werd gestolen. Ook bij een andere Nederlander kon voorkomen worden dat hij/zij bestolen werd. De andere 184 zijn hun geld kwijt. 

'Crypto-genie' (23) verdwijnt met miljoenen euro's en mailt: uw geld is weg
Lees ook

'Crypto-genie' (23) verdwijnt met miljoenen euro's en mailt: uw geld is weg

Bij approval phishing worden slachtoffers misleid, waarna ze een soort toestemmingsdocument ondertekenen. Hierdoor kan de oplichter bij de cryptoportemonnee van slachtoffers. "Het is alsof je een stapel papieren op tafel krijgt, je alles moet ondertekenen en dat er één formulier tussen zit dat niet klopt", legt een woordvoerder van de politie uit. 

'Daten en snel geld verdienen' 

Slachtoffers worden bijvoorbeeld via sociale media verleid om snel rijk te worden met crypto en komen zo in aanraking met de oplichters. Ook gaat deze vorm van phishing samen met datingfraude. Via een (liefdes)relatie die online is ontstaan wordt dan geld afgetroggeld.

"Het is een soort balletje-balletje. Criminelen laten je geld verdienen, geven je het gevoel dat het een veilige investering is, om vervolgens bij het grote geld je pas te bedriegen", aldus Ruben van Well van het Cybercrimeteam Rotterdam. 

Gemiddeld worden slachtoffers voor duizenden euro's bedonderd. Zoals Mary. In de video hieronder vertelt zij hoe zij slachtoffer werd van datingfraude.

Operatie Spincaster heeft er niet voor kunnen zorgen dat alle slachtoffers hun geld terugkrijgen. Toch is de politie tevreden over het resultaat. "Dit is een mooi startpunt. We hebben nu meer inzicht in deze vorm van fraude en weten hierdoor beter hoe we approval phishing kunnen voorkomen", zegt de woordvoerder. 

"Daarnaast hopen we dat de meldingsbereidheid omhooggaat. Slachtoffers zijn niet dom, maar prooi geworden van geraffineerde dieven", vervolgt de woordvoerder. 

Lees meer over
Editie NL Link in bio