Laatste halte

Buschauffeur die kopstoot en klap van collega kreeg, moet weg bij Arriva

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Venema MediaBuschauffeur die kopstoot en klap van collega kreeg, moet weg bij Arriva
RTL

Een ruzie met een collega heeft een buschauffeur zijn baan gekost. Vervoersbedrijf Arriva mag zijn arbeidscontract verscheuren van de rechter. De man had beter moeten weten toen hij in een pauze ruzie kreeg met de andere chauffeur.

In plaats van de confrontatie te zoeken, had de man weg moeten lopen. Dat deed hij niet, terwijl er wel meerdere momenten waren waarop hij dat had kunnen doen. In plaats daarvan ging hij in een dreigende houding met opgeheven armen, wilde gebaren en handgeklap voor de andere chauffeur staan. 

En dus mag zijn werkgever Arriva zijn contract ontbinden, concludeert de kantonrechter in Bergen op Zoom. De chauffeur probeerde via de rechter zijn baan te houden, of er anders op zijn minst een zak geld aan over te houden. 

Rechter: zieke werknemer die concert bezocht onterecht ontslagen
Lees ook

Rechter: zieke werknemer die concert bezocht onterecht ontslagen

Arriva wilde af van de man, die sinds april 2023 in dienst was. Agressie en geweld zorgen voor een onplezierige werksfeer, zeker in het openbaar vervoer, en daarom treedt het bedrijf er streng tegen op. In de ruzie op 9 maart van dit jaar was absoluut sprake van beide, blijkt uit de camerabeelden van het bedrijf. 

Kopstoot en klap

Daarop is te zien hoe de collega een kopstoot en een klap uitdeelt aan de bewuste buschauffeur. De collega zit dus ook fout, oordeelt de rechter. Maar diens fout kan niet los worden gezien van het gedrag van buschauffeur. Die hitste de boel niet alleen op, hij had al langer een conflict met zijn collega, over de inval van Rusland in Oekraïne. In zijn ogen was de ander ook 'een agressief persoon' die al vaker bij geweldsincidenten betrokken was. 

Dus is er geen sprake van zelfverdediging, vindt de rechter. De man vocht namelijk ook terug, tijdens de worsteling die ontstond nadat de collega hem op een kopstoot en klap had getrakteerd. 

Geen vertrekpremie

De chauffeur had een 'wezenlijk aandeel in het ontstaan van de vechtpartij', vindt de rechter. Dat is 'ernstig verwijtbaar handelen'. De rechter heeft zijn arbeidsovereenkomst daarom op 17 juli ontbonden. Zonder de dik 12.000 euro die de man aan vertrekpremies had geëist: daar heeft hij geen recht op. 

De twee partijen moeten elkaar juridische kosten betalen. De man krijgt verder nog wat toeslagen die hij nog tegoed had. Al met al houdt hij onderaan de streep 309,16 euro over aan de rechtszaak. 

Lees meer over
ArrivaArbeidsrechtOpenbaar vervoerRechtspraak