Ruim half miljard verlies voor Tata Steel door hoge grondstofprijzen
Staalgigant Tata Steel Nederland heeft het afgelopen boekjaar een verlies gedraaid van 556 miljoen euro. Dit verlies is onder andere te wijten aan de hoge energie- en grondstofprijzen. Een jaar eerder maakte het bedrijf nog 352 miljoen euro winst.
Dat staat te lezen in het meest recente jaarverslag van Tata Steel. Het was een zeer uitdagend jaar, zegt Hans van den Berg, topman van Tata daarin. De hoge prijzen voor de belangrijkste grondstoffen die Tata gebruikt voor het maken van koolstofstaal, zoals ijzererts, cokes en staalafval, zouden het bedrijf parten spelen.
Grootste vervuiler
Maar ook de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen liepen in de papieren. Tata Steel heeft 300 miljoen euro gestoken in het verminderen van CO2-uitstoot, geluid en stank in de omgeving rond Tata Steel. Zo hebben ze hun duurzame productlijn genaamd Zeremis Carbon Lite uitgebreid. Daarmee kunnen staalproducten geproduceerd worden met een lagere koolstofvoetafdruk.
Het staalconcern was vorig jaar met 8,5 miljoen ton CO2-uitstoot de grootste vervuiler van Nederland, bleek uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). De plannen van Tata Steel moeten in 2030 een CO2-reductie van ongeveer 40 procent opleveren, volgens het bedrijf.
Verlies van 580 banen
Bij Tata Steel zullen 580 banen verdwijnen 'om concurrerend en winstgevend te blijven om nu en in de toekomst te kunnen investeren in nieuwe manieren van staalproductie'. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.
Het gaat vooral om banen in management- en ondersteunende functies. Eerder was er nog sprake van dat 800 banen zouden verdwijnen.
Om Tata Steel te helpen met de verduurzaming, kan het bedrijf rekenen op steun van de overheid. Afgelopen juni stemde de Tweede Kamer in met de peperdure kabinetsplannen. De rekening van deze plannen voor de staatskas kan oplopen tot 3 miljard euro
Van den Berg geeft in het verslag aan wel vertrouwen te hebben in de toekomst. "Ondanks onzekerheden en uitdagingen blijven we op koers om een schoon, groen en circulair staalbedrijf te worden."