'Burn- en bore-outs willen we in ons team voor zijn!'

·Aangepast:
'Burn- en bore-outs willen we in ons team voor zijn!'
Aangeboden door a.s.r.

Vincent Franken leidt samen met Roel Boekel het tech-bedrijf Findest. Het bedrijf is zeven jaar geleden gestart en groeit als kool. Franken vertelt tegen welke (personeels)uitdagingen zij aanlopen, wat de ambities zijn en waarom hij het zo belangrijk vindt om – onder andere met een pensioenregeling – goed voor zijn medewerkers te zorgen.

Talloze door de wetenschap gepubliceerde en gepatenteerde ontwikkelingen liggen klaar voor gebruik. Toch wordt het gros niet door het bedrijfsleven opgepakt. Toen Franken en Boekel dit tijdens hun studie hoorden, geloofden ze hun oren niet. Franken: "Wij dachten echt dat er bedrijven zijn die de wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet zouden volgen om hier zo snel mogelijk op in te kunnen springen. Niet dus!"

AI als bruggenbouwer

In 2016 kwamen de co-founders op het idee om een brug te slaan tussen de wetenschap en het bedrijfsleven door AI in te zetten. "We hebben het algoritme Igor AI – wat vergelijkbaar is met het inmiddels bekende ChatGPT – ontwikkeld, waarbij de focus specifiek op bedrijven ligt die op zoek zijn naar innovaties." Franken neemt ter illustratie een huismerk van een supermarktketen. "Stel dat het label minder suiker in de producten wil verwerken zonder smaak te verliezen. In dat geval wordt er in Igor AI een prompt geformuleerd, waarna het algoritme in korte tijd alle wetenschappelijke artikelen en patenten die hierover te vinden zijn, checkt. Vervolgens geeft het algoritme 101 adviezen uit die de supermarktketen kan opvolgen om minder suiker te gebruiken, zonder dat dit ten koste van de smaak gaat."

‘Onze mensen zijn het allerbelangrijkst’

In zeven jaar tijd is Findest uitgegroeid tot een volwassen bedrijf met ruim dertig mensen in dienst en met een grote, internationale klantenkring. Hun grootste uitdaging in deze tijden van groei? "Het vinden van goede mensen om ons bedrijf gigantisch succesvol te maken", vertelt Franken gedreven. "Om dit te bereiken, hebben we gelukkige, vitale en hardwerkende mensen nodig. Om die reden willen we er dan ook alles aan doen om iedereen in het team zo goed mogelijk in z’n vel te laten zitten. Van AI-developers tot technische salesmensen: we zijn continu op zoek naar mensen van wie we er in Nederland niet veel hebben, maar die wel erg gewild zijn. Dit betekent dat we het vaak van mensen uit het buitenland moeten hebben. Vooral in onze beginperiode was dit lastig, omdat we toen nog een naam moesten opbouwen."

'Door de snelle groei, werd focus aanbrengen nog belangrijker'
Lees ook

'Door de snelle groei, werd focus aanbrengen nog belangrijker'

Tevreden team

Op de vraag hoe Findest erin slaagt om de beste mensen aan zich te binden, antwoordt de ceo: "Dat zit ‘m onder ander in ons evenwichtige arbeidsvoorwaardenpakket. Zo krijgen onze medewerkers bijvoorbeeld niet alleen een tech-proof salaris en een deel van de aandelen, maar ook – om hen voor lange termijn aan ons te binden – een goede pensioenregeling. Destijds hebben we met een adviseur de verschillende opties bekeken en zijn we bij het Doenpensioen van a.s.r. uitgekomen."

Franken geeft aan dat vooral de keuzevrijheid, -begeleiding en tweetaligheid voor zijn internationale team grote pluspunten aan deze pensioenregeling zijn. "Met het Werknemersportaal kunnen onze mensen hun financiële situatie voor nu en de toekomst in de gaten houden."

Volop in beweging

Maar er is meer wat het techbedrijf doet om zichzelf zo aantrekkelijk mogelijk op de arbeidsmarkt te zetten: "Zo serveren we bijvoorbeeld elke dag op kantoor een gratis gezonde lunch, en betalen we een deel van een sport- en Swapfiets-abonnement."

Tussentijdse check-ins

Omdat het succes van Findest valt of staat met hun medewerkers, wordt er regelmatig bij de mensen ingecheckt. "We vinden het belangrijk om na te gaan of iedereen lekker in z’n vel en op de goede plek zit", vertelt Franken. "Om dit te peilen, hebben we regelmatig 1-op-1 wandelingen en sturen we elk kwartaal een vragenlijst uit met vragen als: 'Hoe gelukkig ben je nu?', 'Ben je momenteel financieel fit?' en 'Wat zou Findest kunnen doen om dit te verbeteren?’ Geeft iemand aan niet lekker in z’n vel te zitten, dan werken we onder andere met een app, waarbij op kosten van Findest bijvoorbeeld een psycholoog kan worden bezocht."

En wat als iemand tijdens zo’n tussentijdse check-in aangeeft niet op de juiste plek te zitten? Dan doet het bedrijf er alles aan om naar een passende oplossing te zoeken. "We hebben iemand die als technologiescout is begonnen, daarna is hij developer geworden en nu is hij UX'er. Als iemand niet op de goede plek zit, maar wel een toptalent is, dan willen we alle kansen binnen de organisatie bieden die er zijn."

Impact maken

De ambitie van Findest? "Om tienduizend innovaties in tien jaar te bereiken. Na zeven jaar hard werken, kan ik zeggen dat we goed op koers liggen om dit doel te behalen!" Als ondernemer vindt hij het alleen maar leuker worden: "We maken steeds grotere stappen en dus ook steeds meer impact. En dat is uiteindelijk waar het ons om gaat: impact maken en zoveel mogelijk problemen oplossen met ons algoritme."

Doe de Groeimeter-test

Wil jij net als Vincent Franken werken aan de groei van je bedrijf? Doe dan de Groeimeter-test van a.s.r. Zo ontdek je in welke groeifase je nu zit en hoe je later zorgt voor gezonde groei. Op financieel gebied, maar ook als het gaat om risicobeheersing en duurzaamheid. Doe de Groeimeter-test hier!

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van a.s.r. en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Lees meer over
ASR NederlandOndernemersOndernemerszaken