Blokker in zwaar weer, accountant waarschuwt voor geldnood
Winkelketen Blokker zit ondanks een Amerikaanse kapitaalinjectie opnieuw in zwaar weer. De verkopen blijven achter bij de verwachting. Als dat de komende maanden niet beter gaat, moeten er in het najaar van 2024 maatregelen genomen worden om een geldtekort te vermijden. Dat staat in het jaarverslag van moederbedrijf Mirage Retail Group (MRG).
Het bedrijf kan dan mogelijk haar verplichtingen niet nakomen, waarschuwt accountant KPMG. Het stelt voor dat MRG bedrijfsonderdelen verkoopt om aan geld te komen of de leningen die volgend jaar aflopen verlengt of herfinanciert om de problemen af te wenden.
MRG is -naast Blokker- eigenaar van Intertoys, de Nederlandse tak van Miniso en van MRG Logicstics, het voormalige warehouse van Blokker in Geldermalsen. Ook was het eigenaar van het inmiddels failliet verklaarde BCC en van het ook failliet verklaarde Big Bazar. Dat bedrijf werd in 2021 verkocht.
Intertoys
Het bedrijf kan nu dus alleen Intertoys, Miniso en MRG Logistics nog verkopen. Het probeerde Intertoys vorig jaar al vergeefs te slijten om geld op te halen voor het verliesmakende zusterbedrijf Blokker, maar die verkoop ketste begin dit jaar om onduidelijke redenen af. "We wachten nu twaalf maanden voordat we daar opnieuw naar gaan kijken," zei topman Ynse Stapert in februari tegen RTL Z.
Waarom MRG de speelgoedketen niet kon slijten en hoeveel geld het nodig had om het hoofd boven water te houden, wilde hij niet zeggen.
Om Blokker te redden kocht Intertoys uiteindelijk de speelgoedvoorraden van de huishoudwinkels op, om zo geld vrij te maken op de balans van het zusterbedrijf.
Rode cijfers
Blokker boekte vorig jaar een verlies van 2 miljoen euro op een omzet van 345 miljoen euro. Ook MRG boekte een fors verlies.
In 2023 ging het om een verlies van bijna 21 miljoen euro, aldus het jaarverslag. Dat is al beter dan in 2022, toen het 86 miljoen euro in het rood stond. Het moederbedrijf wordt overeind gehouden door leningen van investeerders en door Intertoys dat wel winst boekt.
Het ging vorig jaar om een nettowinst van 7,1 miljoen euro. Intertoys heeft een lening bij Rabobank om het businessplan te financieren. Dat geld is puur voor de speelgoedketen bedoeld en mag niet gebruikt worden om Blokker te redden.
Verbeterplan
De huishoudketen moet dus op een andere manier aan geld komen, bijvoorbeeld door meer klanten te trekken. Er wordt al langer aan een verbeterplan voor de winkels gewerkt.
"De komende maanden wordt verwacht dat het management de verbeterplannen voor BIokker voor 2024 en 2025 zal verfijnen om het risico op een tekort aan financiering te beperken," staat in de door KPMG opgestelde jaarrekening.
Gordon Brothers
De pessimistische toon bij de jaarrekening is opvallend. In mei heerste nog een positieve stemming bij Blokker nadat overeenstemming werd bereikt met een Amerikaanse geldschieter over een nieuwe kapitaalinjectie. Nederlandse banken wilde geen geld lenen.
De Gordon Brothers was daar wel toe bereid, de geldschieter leent drie jaar lang geld. Blokker heeft hiervoor de voorraden in onderpand gegeven. "Het gaat om genoeg geld om ons business plan te faciliteren", zei Stapert toen tegen RTL Z.
Nu de verkopen in de winkels tegenvallen, blijkt die lening dus toch niet genoeg te zijn.
Miljoenenverlies
De wortels van de keten huishoudwinkels liggen in 1896, toen Jacob Blokker een ijzerwarenwinkel in Hoorn opende. Die groeide vooral in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw onder leiding van zijn kleinkinderen Jaap en Ab uit tot een zeer succesvol winkelconcern, waar ook ketens als Intertoys, Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer onder vielen.
Maar de afgelopen tien jaar zakte de retailgigant volledig door het ijs. Het concern maakte honderden miljoenen verlies, en in 2017 besloot de oprichtersfamilie de meeste winkelformules te verkopen. In 2019 werd uiteindelijk ook Blokker zelf verkocht, aan Mirage-topman Michiel Witteveen.
Ook Witteveen wist Blokker niet op de rails te krijgen. Ondanks jarenlang herhaalde beloftes van winst, bleef de keten huishoudwinkels verlies maken. In 2023 ging het om een verlies van 7 miljoen, bleek een analyse van RTL Z.