Nettoverlies 86 miljoen

Verkoop Intertoys mislukt, Blokker-concern op zwart zaad

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPVerkoop Intertoys mislukt, Blokker-concern op zwart zaad
RTL

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker en Intertoys, is op zoek naar nieuw kapitaal nu de verkoop van Intertoys is mislukt. De verkoop had begin dit jaar moeten rondkomen en geld moeten opbrengen voor de rest van het bedrijf. Het winkelconcern boekte in 2022 een nettoverlies van ruim 86 miljoen euro.

Dat zegt topman Ynse Stapert tegen RTL Z in een toelichting op de vandaag gepresenteerde jaarcijfers over 2022. "De verkoop van Intertoys is inderdaad afgeketst, en we wachten nu twaalf maanden voordat we daar opnieuw naar gaan kijken."

Omzet stabiel

Waarom Mirage Retail Group (MRG) de speelgoedketen niet kon slijten en hoeveel geld het nu nodig heeft om het hoofd boven water te houden, wil hij niet zeggen. "Ik wil het voorlopig even laten bij het persbericht, dat wij vandaag hebben uitgestuurd."

Nieuwe topman voor Blokker en Intertoys: wie is Ynse Stapert?
Lees ook

Nieuwe topman voor Blokker en Intertoys: wie is Ynse Stapert?

Daaruit blijkt dat de omzet van het moederbedrijf van Blokker, Intertoys en destijds BCC in 2022 met 2 procent daalde. Dat zou betekenen dat de omzet op zo'n 950 miljoen euro uitkwam.

Verlies 86 miljoen

Het winkelconcern boekte in 2022 een operationeel verlies van 43 miljoen euro. Dat laatste is het bedrag waarvan de afschrijvingen, rentelasten en belastingen nog vanaf moeten, voordat je bij het nettoresultaat komt.

Hoe groot dat is, wordt in het persbericht niet gezegd. Maar desgevraagd laat topman Stapert weten dat het nettoverlies over 2022 uitkwam op 86,1 miljoen euro.

Winstverwachting

Daarbij tekent hij aan dat hierin de verliezen van het inmiddels failliet gegane dochterbedrijf BCC meewegen, en dat MRG de operationele resultaten belangrijker vindt. "Wij zijn trots op de verbetering van de financiële resultaten die we ook in het net afgelopen jaar weer hebben laten zien."

Voor 2023 verwacht de moeder van Blokker en Intertoys een operationele winst van 2 miljoen euro, als althans de verliezen van BCC niet worden meegerekend. De elektronicaketen ging in september failliet, en maakte dus negen maanden van dat jaar deel uit van het winkelconcern.

Vertraging cijfers

De publicatie van de jaarcijfers over 2022 kwam met grote vertraging tot stand. Normaliter maakt MRG de cijfers over het voorgaande jaar in juni of juli bekend. De cijfers die vandaag openbaar werden, zijn dus een half jaar vertraagd.

Bovendien betreft het concept-cijfers. Dat betekent dat zij nog niet zijn goedgekeurd door extern accountant KPMG. Dat is opmerkelijk, omdat het boekjaar inmiddels al een jaar geleden is afgesloten.

"Doordat we de geplande verkoop van Intertoys kortgeleden hebben afgebroken, moest het conceptjaarverslag op meerdere plekken worden aangepast. Daardoor is de controle door onze accountant niet op tijd afgerond, en hebben we de conceptjaarcijfers gedeponeerd", verklaart Stapert.

Slecht nieuws

Afgelopen zomer maakte Mirage Retail Group bekend dat de beoogde beursgang van het bedrijf niet kon doorgaan als gevolg van aanhoudende verliezen. In plaats daarvan zou het winkelconcern worden ontmanteld, en de verschillende winkelketens los verkocht.

In oktober zei eigenaar Michiel Witteveen tegen RTL Z dat de verkoop van Intertoys begin 2024 'rond zou moeten komen'. Het afketsen daarvan is slecht nieuws, omdat MRG de opbrengst daarvan goed kon gebruiken. Zonder die inkomsten heeft het winkelconcern vers geld nodig om het hoofd boven water te houden.

De zojuist benoemde topman Stapert spreekt in het persbericht van 'uitdagende omstandigheden' voor het bedrijf. "Deze maken dat financiering nodig is om de uitvoering van de business plannen te realiseren." Hij zegt te verwachten dat de financiering rond komt, waarmee het winkelbedrijf uiteindelijk winstgevend en financieel gezond kan worden.

Ook verkoop BCC afgeketst

Het is niet de eerste keer dat MRG een verkoop van een dochterbedrijf op de valreep ziet afketsen. Afgelopen zomer gebeurde dat ook met BCC.

RTL Z onthulde in oktober dat de keten elektronicawinkels afgelopen zomer bijna was verkocht aan de opkoper van faillissementspartijen Bero Monaco, van ondernemer Ronny Hofstede.

Maar ook deze deal ging dus op het allerlaatste moment niet door. Niet veel later ging het al jaren verlieslijdende BCC failliet. Het verschil met Intertoys is, dat de speelgoedwinkel winstgevend is.

Hoe gaat het met Intertoys?

De verkoop van Intertoys mag zijn afgeketst, maar in vergelijking met de voormalige zusterbedrijven BCC en Big Bazar die afgelopen herfst failliet gingen en het kwakkelende Blokker, doet de speelgoedketen het helemaal niet zo slecht.

Intertoys, dat 200 winkels in Nederland telt, boekte in 2022 een omzet van 191 miljoen euro en een operationele (ebitda-)winst van 11,4 miljoen euro. De nettowinst bedroeg dat jaar 6,9 miljoen euro.

Voor 2023 verwacht MRG voor Intertoys een omzet van 208 miljoen euro, en opnieuw een operationele winst van zo'n 12 miljoen euro.

Dat betekent dat Intertoys dus goed winstgevend is. Waarom de beoogd koper van de winkelketen toch afhaakte, is onbekend. "De redenen die werden gegeven, waren voor ons vrij onduidelijk. Daar konden we niet veel mee", zei MRG-topman Stapert vanochtend in het FD.

Lees meer over
Michiel WitteveenYnse StapertMirage Retail GroupIntertoysBlokker