'Gemengde gevoelens'

Verkoop winkelketen BCC vlak voor faillissement afgeketst

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPVerkoop winkelketen BCC vlak voor faillissement afgeketst
RTL

Elektronicaketen BCC, die twee weken geleden failliet ging, was vlak voor het bankroet bijna verkocht aan een opkoper van restpartijen. Nadat de verkoop op het laatste moment afketste, ging de winkelketen op de fles. De beoogde koper kan nog een gooi doen naar een doorstart van BCC.

Medewerkers van BCC die anoniem willen blijven zeggen tegen RTL Z dat de beoogde koper Bero Monaco was, een in- en verkoper van overtollige voorraden en faillissementspartijen.

Opmerkelijk

De voorgestelde verkoop van het dochterbedrijf van retailconcern Mirage Retail Group aan een opkoper van restpartijen is opmerkelijk, omdat eerdere verkopen van dochters Blokker België en Big Bazar aan vergelijkbare kopers slecht afliepen. Beide dochters gingen failliet.

BCC-medewerkers en vakbond CNV hebben dan ook gemengde gevoelens over de mislukte deal.

Elektronicaketen BCC is failliet, 1000 banen weg
Lees ook

Elektronicaketen BCC is failliet, 1000 banen weg

Elektronicaketen BCC telt 58 winkels en een webshop, met ruim 1000 werknemers. Eind 2020 kwam het verliesmakende winkelbedrijf in handen van Mirage Retail Group van investeerder Michiel Witteveen.

De nieuwe eigenaar verkocht het hoofdkantoor en distributiecentrum op het industriegebied Schiphol-Rijk, maar wist ambitieuze plannen om de winkels weer gezond te maken niet te realiseren.

BCC in de verkoop

Witteveen wilde zijn Mirage Retail Group naar de beurs brengen, maar ook dat bleek gezien tegenvallende resultaten onmogelijk. Zes weken geleden maakte hij bekend het winkelconcern te ontmantelen, en dochterbedrijven Blokker, Intertoys en BCC te verkopen.

Nu blijkt dat de verkoop van BCC destijds al op een haar na rond was. "Aanvankelijk zou er eind augustus de definitieve klap op worden gegeven, maar dat werd uitgesteld tot half september", aldus een werknemer. Een andere betrokkene bevestigt de vergevorderde verkoop, die ook uit een door RTL Z ingezien intern stuk blijkt.

Schaduw

Achter beoogd koper Bero Monaco schuilt Ronny Hofstede, een 57-jarige Nederlandse ondernemer die het liefste in de schaduw werkt. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt Hofstede ook betrokken te zijn geweest bij Fashion Deal, een winkel in de Amsterdamse Kalvertoren waar restpartijen worden verkocht.

Werknemers van BCC zeggen kritisch tegenover de overname door Bero Monaco te hebben gestaan, mede gezien de onbekendheid van het bedrijf en eerdere beroerd afgelopen verkopen van dochters Blokker België en Big Bazar aan vergelijkbare kopers.

Blokker België met destijds 123 winkels werd in 2020 afgestoten aan de omstreden opkoper Dirk Bron, maar ging nog datzelfde jaar failliet. Koopjesketen Big Bazar (135 winkels) kwam in 2021 in handen van opkoper Heerke Kooistra. Die winkelketen raakte deze zomer in de problemen en ging eind vorige maand failliet.

Toch bestond intern ook hoop dat de beoogde nieuwe eigenaar betere tijden voor BCC zou kunnen brengen. Bero Monaco presenteert zich als grote in- en verkoper van restpartijen die zocht naar eigen winkels om ingekochte voorraden zelf te kunnen verkopen. Daarmee zou het bedrijf hogere marges kunnen maken dan met doorverkoop aan derden.

Ook voor BCC zou dat aantrekkelijk zijn, omdat het bedrijf op het eigen assortiment van consumentenelektronica en witgoed lage marges maakt. Door de verkoop van goedkoop ingekochte artikelen met een hogere marge zou de winkelketen weer levensvatbaar kunnen worden.

Gemengde gevoelens

Bestuurder Leon van der Elsen van vakbond CNV zegt de gemengde gevoelens van BCC-medewerkers over de beoogde overname te delen.

"Ik hoorde ook dat BCC vlak voor faillissement bijna was overgenomen, maar nog niet door welke partij. Zo'n overname zou gunstig zijn geweest voor werknemers die hun baan dan hadden kunnen houden", aldus de vakbondsbestuurder. "Maar wij zouden zo'n verkoop ook met wantrouwen hebben bekeken, gezien de afloop bij Big Bazar."

Geheimhouding

Een woordvoerster van Mirage Retail Group wil niet reageren op vragen over de beoogde overname van BCC. Zij verwijst door naar Mirage-directeur Ynse Stapert, die de overnamebesprekingen voerde.

Stapert zegt de transactie niet te kunnen bevestigen of ontkennen, omdat partijen bij dergelijke besprekingen altijd een geheimhoudingverklaring tekenen. Ook BCC-directeur Caspar Klinkhamer onthoudt zich van commentaar.

Gegadigden doorstart

De assistente van curator Joris Lensink die het faillissement moet afwikkelen, laat weten dat hij geen antwoord wil geven op de vraag of Bero Monaco behoort tot de gegadigden voor een eventuele doorstart. "De curatoren staan op dit moment niemand te woord, en laten het bij het eerdere persbericht over het faillissement."

Ronny Hofstede van Bero Monaco reageerde niet op per e-mail gestuurde vragen. De beoogde koper van BCC heeft geen website of bekend telefoonnummer. Volgens een zakenpartner van Hofstede wil het bedrijf ook niet dat dat nummer wordt vrijgegeven.

Lees meer over
Michiel WitteveenRonny HofstedeBCCMirage Retail GroupRetailElektronica