Blokker gered na akkoord met Amerikaanse geldverstrekker
Goed nieuws voor de vierduizend werknemers van Blokker. De kwakkelende keten van vierhonderd huishoudwinkels is gered. Het bedrijf heeft overeenstemming met een geldschieter bereikt over een nieuwe kapitaalinjectie. Daarmee is het voortbestaan van Blokker voorlopig gewaarborgd. "Hiermee zetten we met Blokker een belangrijke stap voorwaarts voor de verdere groei van ons bedrijf", aldus Blokker-directeur Pauline Boerman.
De lening wordt verstrekt door de Amerikaanse geldverstrekker Gordon Brothers. Het gaat om een werkkapitaalfinanciering. Blokker heeft hierbij de voorraden in onderpand gegeven.
De lening loopt drie jaar lang. "De verkoop van Blokker is hierdoor niet meer aan de orde. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet”, aldus Ynse Stapert, directeur van Mirage Retail Group, waar Blokker onder valt.
Geen ontslagen
Een exact bedrag van de lening is volgens Stapert niet te noemen. "Dat omdat de lening gekoppeld is aan de voorraden. Richting het vierde kwartaal loopt de lening dus wat op, daarna is het weer wat lager. Maar het gaat om genoeg geld om ons business plan te faciliteren", zegt de topman tegen RTL Z.
Alle winkels blijven open en alle medewerkers behouden hun baan, zegt Stapert. "We hebben ambitieuze plannen en willen doorgroeien naar winstgevendheid."
Vakbond FNV zegt in een reactie op het nieuws over de financiering dat een deel van het geld naar het personeel moet gaan. "Het is tijd dat er ook in personeel wordt geïnvesteerd. Er is al tien jaar geen cao en de lonen liggen zowat op het minimum, ook bij de ervaren krachten die in deze onzekere tijden de winkels draaiende houden."
Miljoenenverlies
De wortels van de keten huishoudwinkels liggen in 1896, toen Jacob Blokker een ijzerwarenwinkel in Hoorn opende. Die groeide vooral in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw onder leiding van zijn kleinkinderen Jaap en Ab uit tot een zeer succesvol winkelconcern, waar ook ketens als Intertoys, Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer onder vielen.
Maar de afgelopen tien jaar zakte de retailgigant volledig door het ijs. Het concern maakte honderden miljoenen verlies, en in 2017 besloot de oprichtersfamilie de meeste winkelformules te verkopen. In 2019 werd uiteindelijk ook Blokker zelf verkocht, aan investeerder Michiel Witteveen.
Ook Witteveen wist Blokker niet op de rails te krijgen. Ondanks jarenlang herhaalde beloftes van winst, bleef de keten huishoudwinkels verlies maken. In 2023 ging het om een verlies van 7 miljoen, bleek een analyse van RTL Z.
Zelf sprak het bedrijf over 2 miljoen verlies, maar de resultaten van het distributiecentrum van Blokker in Geldermalsen werden daarbij niet meegeteld. Het magazijn, dat kampt met een flinke overcapaciteit, boekte in 2023 een verwacht operationeel verlies van 5 miljoen euro.
Hilco Capital
Grote problemen ontstonden toen Hilco Capital, een Britse geldverstrekker waar Blokker al jaren zaken mee deed, een lening van 4,2 miljoen euro weigerde. Blokker stapte naar de rechter, maar die gaf Hilco gelijk. Daarmee ontstond een acuut probleem. Blokker kon zelfs geen btw over de omzet afdragen aan de fiscus, over het vierde kwartaal.
Blokker had dus nieuw kapitaal nodig om een verkoop te voorkomen en op termijn zelfs een mogelijk faillissement af te wenden. Dat is nu dus gelukt.
Bekend van V&D
Gordon Brothers is geen onbekende in de Nederlandse retailwereld. Het bedrijf was onder meer betrokken bij de afwikkeling van het faillissement van V&D en dat van Hudson 's Bay.
De geldverstrekker is gespecialiseerd in 'liquidatie- en herstructurering'. Maar bij deze lening hebben de Amerikanen inhoudelijk niets te zeggen over het beleid van Blokker en kunnen ze dus ook niet bepalen of er in de toekomst nog winkels moeten sluiten.
Wel worden bij zo'n lening vaak voorwaarden gesteld over de financiën, bijvoorbeeld over de marges die Blokker moet halen. Hoeveel rente Blokker voor de lening betaalt, is niet openbaar maar normaliter gaan het om een hogere rente dan bij Nederlandse banken.