Keihard geld nodig

Toch weer miljoenenverlies voor Blokker, ondanks belofte break-even

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPToch weer miljoenenverlies voor Blokker, ondanks belofte break-even
RTL

In tegenstelling tot eerdere beloftes boekte Blokker vorig jaar opnieuw geen winst, en draaide evenmin break-even. De keten van 400 huishoudwinkels boekte een operationeel verlies van 7 miljoen euro. En daar moeten de rentelasten, belastingen en afschrijvingen ook nog vanaf.

Dat blijkt uit een analyse door RTL Z van de vorige week bekendgemaakte jaarcijfers over 2022 van Blokker-moeder Mirage Retail Group, en de verwachtingen voor het afgelopen jaar.

Tegenvaller

Het operationele miljoenenverlies is opnieuw een flinke tegenvaller. Jarenlang beloofde de onlangs onverwacht opgestapte topvrouw van Blokker, Jeanine Holscher, dat zij de winkelketen naar winst zou brengen. Maar mede als gevolg van de coronacrisis kon zij die belofte niet inlossen.

Scheidend topvrouw hielp Blokker niet aan beloofde winst
Lees ook

Scheidend topvrouw hielp Blokker niet aan beloofde winst

In plaats daarvan zei Mirage-topman en eigenaar Michiel Witteveen afgelopen oktober tegen RTL Z dat Blokker naar verwachting in 2023 operationeel break-even zou draaien. Dus geen winst, maar ook geen verlies. Daarbij hanteerde hij overigens nog een geflatteerd winstbegrip; de zogenoemde ebitda-winst. Van dat bedrag moet het bedrijf nog de rentelasten, belastingen en afschrijvingen betalen.

Operationeel verlies

Uit de kleine lettertjes van het donderdag gepubliceerde jaarbericht blijkt nu, dat ook die verwachting niet is gehaald. Blokker rekent voor 2023 op een operationeel verlies van 2 miljoen euro, bij een omzet van 344 miljoen euro.

Op het eerste gezicht lijkt dat mee te vallen. Maar bij nadere beschouwing blijkt het verlies bijna drie keer zo groot. De resultaten van het distributiecentrum van Blokker in Geldermalsen zijn namelijk niet meegeteld. Het magazijn, dat kampt met een flinke overcapaciteit, boekte in 2023 een verwacht operationeel verlies van 5 miljoen euro.

Gelders gevaarte

Vorige maand kondigde Mirage aan dat distributiecentrum los te koppelen van Blokker en er een logistieke partner voor te zoeken. Maar vorig jaar maakte het verlieslijdende Gelderse gevaarte van 120.000 vierkante meter gewoon nog deel uit van de winkelketen.

Daarmee komen de werkelijke operationele verliezen van Blokker over 2023 naar verwachting dus uit op 7 miljoen euro. In 2022 was er een operationeel verlies van 11 miljoen. Op de vraag waarom Mirage de verliezen van het magazijn in 2023 niet meerekent in de resultaten van Blokker, wil de nieuwe topman Ynse Stapert geen antwoord geven.  

Failliete klanten Blokker

Ook van belang is de vraag hoe hoog de rente, belastingen en afschrijvingen zijn, die nog van de operationele winst af moeten. Dat blijkt niet uit de gepubliceerde cijfers. Vooral de afschrijvingen bij het distributiecentrum van Blokker zouden wel eens aanzienlijk kunnen zijn.

Het mega-magazijn werkte namelijk ook voor de winkelketens Big Bazar en BCC, die in september failliet gingen. Uit het curatorenverslag van Big Bazar bleek begin deze week wel dat Mirage de voorraden van de koopjesketen in onderpand had, als dekking voor onbetaalde rekeningen. Maar het is onzeker of dat afdoende was, of dat er extra afschrijvingen op de failliete klanten nodig zijn.

Nieuw kapitaal

De aanhoudende verliezen zijn niet het enige slechte nieuws voor huishoudketen Blokker. Vorige week erkende moederconcern Mirage dat het als gevolg van de mislukte verkoop van zusterbedrijf Intertoys op zoek moet naar nieuw kapitaal.

Afgelopen jaren kon Blokker nog profiteren van de bruidsschat die de gelijknamige oprichtersfamilie meegaf aan de nieuwe eigenaar Michiel Witteveen. Maar nu dat geld op is en de keten huishoudwinkels nog steeds geen winst maakt, kan het moederbedrijf Blokker steeds moeilijker een helpende financiële hand reiken.

Voortbestaan Blokker

In het vorige week verstuurde persbericht zei topman Stapert er vertrouwen in te hebben dat het bedrijf een nieuwe financiering kan aantrekken.

Maar de vraag van RTL Z wat er gebeurt als dat mislukt - zoals eerder de beursgang van Mirage, de beoogde verkoop van BCC en Intertoys en de beloofde winst bij Blokker – wil hij niet beantwoorden. Ook wil hij niet ingaan op de vraag of dan de kans bestaat dat Mirage of dochterbedrijven failliet gaan.

Wel stuurt Stapert desgevraagd de volledige concept-jaarrekening over 2022, als aanvulling op het persbericht. "Daar laten we het even bij", aldus de topman. In dat verslag schrijft Mirage dat, als de aanvullende financiering niet wordt opgehaald, het voortbestaan van het bedrijf in gevaar kan komen.

Lees meer over
Michiel WitteveenYnse StapertJeanine HolscherBlokkerMirage Retail GroupBlokker HoldingRetailLogistiek