Modeketen Van Uffelen groeit door overnames failliete winkels
Niet iedere modeketen lijdt onder de moeilijke marktomstandigheden, die een flink aantal winkelbedrijven recentelijk het faillissement hebben ingejaagd. Het investeringsbedrijf achter de Zuid-Hollandse modewinkels van Van Uffelen groeide de afgelopen jaren juist snel en bleef gezond winstgevend.
Ook recent groeide het bedrijf weer verder. Nadat Van Uffelen vorige maand al vier winkels van het failliete modehuis Duetz aan zijn ketting reeg, neemt het nu drie winkels van een failliete franchisenemer van Esprit over. Het betreft vestigingen in Alkmaar, Hoorn en Hoofddorp.
Esprit failliet
De nieuwe overname blijkt uit het onlangs verschenen faillissementsverslag van Esprital, de franchisenemer die vorige maand failliet ging na de ineenstorting van het internationale modemerk Esprit. Esprital was een zelfstandige ondernemer die tegen betaling gebruik maakte van het merk en de collectie van Esprit.
Destijds zei eigenaar Marius Bogaard tegen RTL Z dat vooral leveringsproblemen hem fataal waren geworden. Met aanvankelijk zes winkels behoorde hij tot de grootste Nederlandse franchisenemers van Esprit. In de aanloop naar zijn faillissement sloten de vestigingen in Schagen en Beverwijk al. De winkel in Purmerend was nog wel open, maar wordt niet doorgestart door Van Uffelen en gaat dus ook dicht.
Versterking Van Uffelen
Van Uffelen betaalt de curator 36.000 euro voor de drie winkels. Met de overname weet de modeketen zich weer iets verder te versterken, tot inmiddels zo'n 50 winkels door heel Nederland.
De modeketen werd in 1945 opgericht door H.J. van Uffelen, met de opening van een eerste modezaak in Delft. Daar staat het hoofdkantoor nog steeds. In 2006 werd het familiebedrijf overgenomen door ondernemer Pieter Cox.
Sterke groei
Onder Cox groeide het modebedrijf sterk, onder meer door (gedeeltelijke) overnames van branchegenoten met financiële of opvolgingsproblemen. De grootste stap zette Cox in 2020, met de overname van ruim dertig winkels en de merken van Expresso en Claudia Sträter, afkomstig uit de boedel van de failliete Belgische modegigant FNG / Miss Etam.
Destijds werd ook moederbedrijf Naura Group opgericht, waaronder de verschillende dochterbedrijven kwamen te hangen. Naura is inmiddels naar eigen zeggen uitgegroeid tot 'stabiele retail specialist' actief in Nederland, België en Duitsland, met in totaal zo'n 100 winkels en duizend 'fanatieke medewerkers'. Uit de jaarrekening blijkt dat Naura vorig jaar goed was voor een omzet van 148 miljoen euro en een nettowinst van 3,7 miljoen euro.
Meer kansen
Directeur/eigenaar Cox kon vandaag nog geen commentaar geven op de recente overnames, of zeggen hoe hij er ondanks de lastige retailmarkt van de afgelopen jaren toch in is geslaagd om te groeien en winstgevend te blijven. Ook kon hij nog niet zeggen of hij tegen de achtergrond van het groeiende aantal faillissementen in de winkelstraat meer kansen ziet voor groei en overnames.