Beslag op woningen oud-directeur

Fietsenhandelaar heeft recht op bijna 8 ton van Co-Med

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANP FotoFietsenhandelaar heeft recht op bijna 8 ton van Co-Med
RTL

Een voormalig fietsenhandelaar die tonnen uitleende aan de inmiddels failliete huisartsenpraktijk Co-Med heeft recht op 770.000 euro die hij had uitgeleend aan de omstreden onderneming. Eigenaar Guy Vroemen van Co-Med stelde niet over dat geld te kunnen beschikken, maar de rechter oordeelt anders.

Fietsenhandelaar Hans Harberink, die geloofde in de werkwijze en toekomst van de huisartsenpraktijk, leende in mei dit jaar 550.000 euro aan drie partijen. Het gaat om Co-Med, om directeur Guy Vroemen en om een Belgische vennootschap waar Vroemen bestuurder van was. Dat geld werd gebruikt om de huisartsenpraktijk te financieren.

Harberink had het geld verdiend doordat hij in de zomer van 2023 zijn fietsenwinkel verkocht had aan een autohandel. Hij dacht geen risico te lopen bij de lening aan Co-Med, omdat hij pandrecht had gelegd op de aandelen van Co-Med en op twee huizen van Co-Med-eigenaar Guy Vroemen.

Hij liet daarvoor het recht op vestiging van hypotheekrechten vastleggen op twee woningen: Vroemens woonadres in het Belgische Lanaken en op een appartement van hem, ook in België. Als hij zijn geld terugwilde, zouden de huizen onderpand worden voor betaling van de vordering, was volgens de fietsenhandelaar afgesproken.

Dit is Guy Vroemen, directeur van de omstreden huisartsenketen Co-Med
Lees ook

Dit is Guy Vroemen, directeur van de omstreden huisartsenketen Co-Med

Twee maanden later werd Co-Med failliet verklaard. Het bedrijf vroeg dat faillissement eind vorige maand zelf aan, nadat zorgverzekeraars het vertrouwen in het bedrijf hadden opgezegd.

Harberink diende in juni een verzoek in bij Vroemen om hem terug te betalen. Op 10 juli 2024 liet de Co-Med-directeur hem weten dat hij niet kon meewerken. Er lag een akte van onbeslagbaarheid op de woning. Dat is een Belgische regeling waar ondernemers een beroep op kunnen doen. Zo vermijden ze dat schuldeisers beslag leggen op een privéwoning als ze hun zakelijke schulden niet kunnen betalen. 

Die akte van onbeslagbaarheid moeten ondernemers zelf bij de notaris aanvragen. Toch stelde Vroemen dat hij niet wist dat deze beschermregel voor het huis gold.

Bijna 8 ton

Harberink stapte naar de rechter. Die stelt nu dat Vroemen zijn plichten moet nakomen. Omdat in het contract van de lening staat dat er 40 procent bovenop de lening komt, is Vroemen de fietsenhandelaar inmiddels 770.000 euro schuldig. 

Of dat geld ooit betaald gaat worden, is maar de vraag. Van een kale kip kun je niet plukken en Vroemen, die zonder advocaat naar de rechtbank in Almelo kwam, stelt geen cent meer te hebben. Gisteren werd zelfs bekend dat hij zelf 4,5 ton eist uit de failliete boedel. Het zou om uitgeleend geld gaan.

Bovendien zijn er veel meer schuldeisers bij Co-Med. Harberink eiste bij de rechtszaak ook dat er een dwangsom van 5000 euro per dag kwam, zolang hij zijn geld niet had. Ook eiste hij dat, als de dwangsom niet hielp, Vroemen een jaar de cel in moest. Die twee eisen willigde de rechter niet in.

Lees meer over
Co-MedHuisartsRechtszaakRechtspraak