140 schuldeisers

Oud-directeur Co-Med eist zelf 4,5 ton van failliete huisartsketen

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPOud-directeur Co-Med eist zelf 4,5 ton van failliete huisartsketen
RTL

Guy Vroemen, de voormalig directeur van de failliete huisartsketen Co-Med, eist 459.000 euro uit de boedel van het bedrijf. Hij zou namelijk een lening van 70.000 euro hebben verstrekt en een lening van 389.000 euro hebben overgenomen. Dat blijkt uit het faillissementsverslag dat vanmiddag is gepubliceerd. Bij het onderzoek van de curatoren kwamen verschillende lijken uit de kast, toont het verslag.

Co-Med ging begin juli failliet, nadat alle Nederlandse zorgverzekeraars het vertrouwen in de huisartsenketen hadden opgezegd. Op het moment van faillissement waren bij de keten 38.000 patiënten ingeschreven. Die kwamen allemaal zonder huisarts te zitten.

Verschillende partijen hadden bij de eerste weken van het faillissement interesse om een of meerdere praktijken over te nemen, aldus het faillissementsverslag. Ook waren drie partijen geïnteresseerd om alle praktijken in één keer over te kopen. Eén van die drie partijen haakte al snel af, een andere partij bracht een veel te laag bod uit. 

Met de zorgverzekeraars werd verder onderhandeld over de overdracht van de praktijken. Die betaalden uiteindelijk één miljoen euro. Ze hebben de praktijken niet gekocht, maar zorgen ervoor dat de restanten van Co-Med draaiend blijven. Ook zorgen ze ervoor dat de praktijken één voor één overgenomen worden door geschikte huisartsen. De nieuwe praktijkhouders kunnen desgewenst ook gebruikmaken van de praktijkruimten, inventaris en voormalig Co-Medpersoneel.  De laatste praktijk wordt naar verwachting in februari 2025 overgedragen.

Onderzoek naar fraude

Intussen doet de curator onderzoek naar het faillissement, de manier van werken, de afhandeling van klachten en de geldstromen. Ook wordt gekeken of sprake was van fraude, zoals sommige partijen stellen. Tevens wordt onderzocht of de directie fouten heeft gemaakt (onbehoorlijk bestuur). 

"De directe oorzaak van het faillissement was de ontbinding van de overeenkomsten door de zorgverzekeraars. Hier ging echter al het nodige vooraf," aldus de curator.

Dit is Guy Vroemen, directeur van de omstreden huisartsenketen Co-Med
Lees ook

Dit is Guy Vroemen, directeur van de omstreden huisartsenketen Co-Med

Inmiddels is al wel duidelijk dat niet iedereen zijn geld terugkrijgt. Het bedrijf heeft slechts 1,2 miljoen euro aan middelen. Circa 990.000 euro daarvan zit in de boedel, en naar eigen zeggen heeft Co-Med nog ruim 223.000 tegoed van zorgverzekeraars voor openstaande vorderingen.

Het bedrijf is verder maar weinig waard. Alle praktijken zaten in een huurpand, dus daar is geen geld te halen. Auto's werden geleased, ook was er maar een zeer beperkte voorraad medische hulpmiddelen in de praktijken aanwezig. Zo weinig dat een ingeschakelde taxateur daar geen waarde aan toekent.

140 schuldeisers

In totaal zijn er drie bedrijven failliet: Co-Med Zorg, de Co-Med Holding en PCC-Teleservices, het callcenter van het bedrijf. Er zijn maar liefst 140 schuldeisers bij Co-Med Zorg. De grootste eiser is de Belastingdienst, die 2,2 miljoen euro tegoed heeft voor niet betaalde loonheffingen en vennootschapsbelasting. Ook het UWV heeft een vordering, omdat 90 werknemers hun baan verloren. Hoe hoog die vordering is, is nog niet bekend.

Andere schuldeisers hebben samen nog eens vorderingen voor 2,4 miljoen euro openstaan. Het gaat onder meer om de Rabobank (250.000 euro), NL Investeert (ruim 457.000 euro) en Caple Funding Solutions (750.000 euro), dat krediet aan het mkb geeft. Bij de Co-Med Holding zijn nog eens tien schuldeisers die samen 446.000 euro eisen.

Daarnaast zou Vroemen dus zelf geld geleend hebben en een lening hebben overgenomen. En er gaat geld naar de curator die al 1361 uur investeerde in het onderzoek naar de verschillende bv's van Co-Med. Die tijd werd onder meer besteed aan overleg met zorgverzekeraars en overleg met de Inspectie Gezondheidszorg. Ook zijn enkele voormalig huisartsen van Co-Med ingeschakeld om de medische post die nog binnen komt af te handelen.

Zzp'ers niet betaald

Verder zouden veel zzp'ers van wie de facturen niet betaald zijn, een claim hebben ingediend bij de fiscus. Deze doktersassistenten en artsen zien dat geld waarschijnlijk nooit gestort worden.

Bij Co-Med Holding staan tien schuldeisers in de rij. Samen hebben ze een vordering van 446.848 euro. De fiscus eist van deze bv nog eens 525.721 euro aan loonbelasting. Bij het callcenter zijn vier schuldeisers die samen 57.475,81 eisen. Of de fiscus nog geld voor gemiste loonbelastingen krijgt, is onbekend.

Lijken uit de kast

Bij de afhandeling van het faillissement kwamen verschillende lijken uit de kast. Zo bleek dat de directie voor het faillissement geen griepvaccins had besteld. De curatoren hebben samen met onder meer het RIVM en de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) geregeld dat die vaccins alsnog besteld zijn en worden toegediend.

Intussen lopen er verschillende rechtszaken en zijn onder meer de zorgverzekeraars en de NZa eigen onderzoeken naar Co-Med gestart. De curatoren zullen als dat kan aan deze onderzoeken meewerken, zeggen ze.  Ook doen ze eigen onderzoek dat zich onder meer concentreert op de vraag waar al het verdiende geld is gebleven.

Toen Co-Med failliet ging, had het bedrijf twaalf praktijken. Eerder waren dat er nog meer. Het grote verschil met een normale huisartsenpraktijk: Co-Med werkte niet met vaste huisartsen, maar met waarnemers. Met regelmaat was er echter geen huisarts aanwezig in het snelgroeiende bedrijf, dat uiteindelijk 50.000 patiënten had, verspreid over verschillende vestigingen. 

Veel verdiend aan inschrijfgeld patiënten

Intussen werd wel veel verdiend (minstens 3,4 miljoen euro per jaar) aan het inschrijfgeld van de patiënten, dat de zorgverzekeraars per kwartaal betaalden. Afhankelijk van de leeftijd en woonwijk van de patiënt gaat het om 17 tot 54 euro per kwartaal per patiënt. 

Onduidelijk is waar alle winst die het bedrijf maakte, heen is gegaan. "Co-Med beschikte op de datum van het faillissement in het geheel niet over middelen," aldus de curator.

Opmerkelijk, want volgens de boekhouding werd wel winst geboekt. Het gaat om 177.848 euro in 2020 (omzet bijna 8 ton), 470.555 euro in 2021, 1,2 miljoen in 2022 en 1,9 miljoen euro in 2023, aldus de financiële gegevens.

RTL Z heeft al verschillende keren bij Vroemen om een toelichting gevraagd op de boekhouding. Vragen daarover zijn nooit beantwoord.

Lees meer over
Co-MedHuisartsFaillissementZ link in bioGezondheidszorgZorgverzekering