Voor 2025

CNV wil 3,5 tot 6 procent loon erbij en 2 uur per week minder werken

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPCNV wil 3,5 tot 6 procent loon erbij en 2 uur per week minder werken
RTL

Vakbond CNV heeft het startsein gegeven voor het komende cao-seizoen. De bond wil bij onderhandelingen over nieuwe cao's tussen de 3,5 en 6 procent meer loon vragen. De andere grote vakbond, FNV, heeft nog geen eisen bekendgemaakt.

Behalve meer loon breekt CNV ook een lans voor een 30-urige werkweek. De eerste stap om dit te bereiken is om voor volgend jaar twee uur arbeidsduurverkorting te eisen. De looneis van CNV is opgebouwd uit de door de bond verwachte inflatie in 2025 van 3,2 procent en een groei van de arbeidsproductiviteit van 1,3 procent. Dit laatste houdt in dat werknemers door meer gebruik te maken van bijvoorbeeld IT meer werk kunnen verzetten in een uur tijd.

Verder wordt er mogelijk een extra loonsverhoging geëist in sectoren en bedrijven waar dat kan, legt woordvoerder Jolanda Van Zwieten uit. "Maar als het niet goed gaat met een bedrijf, dan kun je niet met een looneis van 6 procent aankomen."

Inflatie blijft met 3,6 procent te hoog, voeding veel duurder
Lees ook

Inflatie blijft met 3,6 procent te hoog, voeding veel duurder

In sommige sectoren of bedrijven zal de looneis dan ook maar 3,5 procent zijn. Er wordt ook gekeken naar de loonstijgingen in de afgelopen jaren. Van Zwieten kan niet meteen aangeven in welke sectoren een lage loonsverhoging en in welke sectoren een hogere loonsverhoging gevraagd zal worden.

Rond Prinsjesdag komen vakbonden traditiegetrouw met hun eisenpakket voor de cao-onderhandelingen voor het jaar erop. Wat FNV, de grootste vakbond van ons land, gaat eisen is nog niet duidelijk. 

Twee uur minder werken

Om te zorgen voor een betere werk-privébalans zet CNV er op in dat in nieuwe cao's wordt afgesproken dat werknemers twee uur per week minder gaan werken. 40 procent van de CNV-leden moet steeds meer taken combineren naast het werk. Zoals mantelzorg, zorg voor kinderen en maatschappelijke taken, blijkt volgens de bond uit recent onderzoek onder 2500 werkenden.

Het 'ideaal' voor CNV is uiteindelijk een werkweek van 30 uur. Er is geen precies tijdstip wanneer CNV dat gerealiseerd wil hebben. "Het is een stip op de horizon en dat maken we concreet door twee uur arbeidstijdverkorting te vragen", aldus Van Zwieten.

'Efficiënter werken'

"We kijken wat mogelijk is, bijvoorbeeld van 38 naar 36 uur per week", zegt zij. Ook dit verschilt per sector en bedrijf, legt Van Zwieten uit. Ze wijst op softwarebedrijf Afas, dat vanaf 1 januari 2025 een vierdaagse werkweek wil invoeren.

Volgens Van Zwieten betekent een 30-urige werkweek overigens niet dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt erger wordt. Als mensen korter werken, dan gaan ze ook efficiënter werken en dus meer werk verzetten, stelt zij.

Vast contract en fietsvergoeding

Verder wil CNV afspraken maken over meer zekerheid voor werknemers. Zoals een vast dienstverband na één jaar een tijdelijk contract. 

De vakbond wil ook afspraken over de fietsvergoeding, waarbij de onbelaste reiskostenvergoeding van 0,23 euro per kilometer ook voor fietsers moet gelden.

CNV zet daarnaast in op een kostendekkende vergoeding voor werkenden die met het openbaar vervoer en auto naar het werk gaan. Diverse peilingen tonen volgens de bond aan dat de meeste leden toeleggen op woon-werkverkeer. "De onbelaste vergoeding van 23 eurocent per kilometer moet er dus snel voor iedereen komen die naar het werk reist", aldus Fortuin.

Lees meer over
CNVArbeidsmarktSalaris